Organizacija tradicionalne prireditve Dobrodošli doma je letos v rokah Združenja Slovenska izseljenska matica. »Priprava te vrste prireditve je velik zalogaj za vsako podobno organizacijo. Predvsem je to odgovorno do vseh, ki na takšni prireditvi sodelujejo, nastopajo in pokažejo, kaj vse ustvarjajo v tujini,« pove Jasmina Ilič, glavna tajnica Združenja SIM. »Izseljenski piknik smo na SIM organizirali že od leta 1954 pa vse do 2010., ko je organizacijo Dobrodošli doma prevzel urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Od leta 2019 pa pri organizaciji te prireditve sodelujemo vse nevladne organizacije, ki se povezujemo z našimi izseljenci.« Kot dodaja Iličeva, prireditev Dobrodošli doma pripravljajo skupaj s Slovenskim svetovnim kongresom, Rafaelovo družbo in Izseljenskim društvom Slovenija v svetu s finančno podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Vsaka od teh organizacij prispeva del kulturnega programa. Ker bo osrednja prireditev letos v Celju, so se povezali z Mestno občino Celje, z Zavodom Celeia, ki upravlja s Celjskim domom, in tudi s Klubom koroških Slovencev.

Mladi, rdeča nit Vseslovenskega srečanja

Celotno dogajanje se bo pričelo v četrtek, 27. 6., v Državnem zboru RS z Vseslovenskim srečanjem. Rdeča nit tega srečanja bodo mladi. Njihove vizije, povezovanje, delovanje v slovenski skupnosti v državah, kjer živijo, njihovo doživljanje slovenskega prostora in pripadnost slovenskemu narodu. Kako ga oni vidijo in živijo. »Govorci bodo trije pripadniki mlade generacije, naj bo to še presenečenje, ki bodo sami iz svojega zornega kota povedali, kaj vidijo v prihodnosti in kaj je zanje pomembno,« pove sogovornica. »Ob 19.00 se bomo preselili v Glasbeno šolo na Vegovo 7 v Ljubljani, kjer si bomo ogledali opereto naših umetnikov iz Celovca z naslovom Kot stari naredi, je zmerom prav,  ki je prvo delo te vrste v slovenskem jeziku in je nastalo na Koroškem.«

V petek v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico pripravljajo dva vodena ogleda po Plečnikovem NUK-u, kjer bodo obiskovalci spoznali skrite kotičke naše literarne zakladnice.  »S predstavniki Mestne občine Celje smo bili na prvem sestanku že konec leta 2023 in njihov odziv je bil dober. Z veseljem gostijo našo prireditev in rojakinje ter rojake, ki bodo prebivalcem ‘doma’ predstavili svoje kulturne dosežke,« Iličeva odgovarja na vprašanje, kako so se v Celju odzvali na pobudo za gostiteljstvo srečanja Dobrodošli doma.

Pester program

Predstavili bodo kar tri knjižne izdaje, krajši dokumentarni film, postavili dve umetniški razstavi. Ta del prireditve bo v Celjskem domu.

Osrednja prireditev bo na Krekovem trgu, na odprtem, če bo to seveda dopuščalo vreme, v nasprotnem primeru pa se bodo preselili v veliko dvorano Celjskega doma. Na glavnem odru se bodo zvrstile folklorne skupine, pevski zbori, tudi rock in jazz skupine ter posamezniki. Za vsakogar se bo našlo kaj zanimivega, obljubljajo organizatorji. Osrednji prireditvi pa bo sledila zabava s plesom na prostem.

»Rojaki se radi odzovejo povabilu na takšne prireditve, če jim to le dopušča čas in tudi finance. Žal se pri teh včasih zatakne. Vse te zadeve rešujemo sproti in upam, da bomo uspeli zadevo izpeljati, kot smo si zamislili,« pove sogovornica.

Aktivnost v skupnosti mladi prinesejo od doma

Jasmina Ilič, ki je že dolga leta vpeta v delo z rojaki, pojasnjuje svoj vtis: ali se slednji z veseljem in številčno udeležujejo tradicionalnega srečanja v domovini ali to zanimanje z leti upada? Kolikšno je zanimanje mladih? Katere vsebine jih navdušujejo? »Začela bom z zadnjim vprašanjem. Mladi zanimanje za udejstvovanja v skupnosti večinoma prinesejo od doma. Če so starši aktivni, so pogosto tudi mladi. Seveda imajo drugačne, sodobnejše  prioritete, vendar so v skupnostih aktivni. Kaj vse jih zanima, bodo najbolje povedali samo. Predvsem spoznavanje domovine, potovanja, srečanja s posamezniki, ki so naredili kaj pomembnega na posameznih področjih. Tradicionalno srečanje Dobrodošli doma ima še vedno svoje občinstvo, ljudi, ki jih to zanima in z veseljem pridejo, je pa tega manj, kot je bilo v preteklosti, ko so ljudje manj in tudi težje potovali in so sam prihod v Slovenijo načrtovali ravno v času teh dogodkov. Danes je seveda drugače. Vsega je več in se tudi bolj intenzivno odvija.«

Časa za počitek ne bo

Organizacija takšne prireditve je zahtevna, tako časovno, kot tudi organizacijsko. »… vendar sem prepričana, da bomo temu kos. Ali bodo vsi z našim delom zadovoljni, ne vemo, zagotavljamo pa, da damo vedno vse od sebe,« poudarja Iličeva in dodaja, da časa za počitek po prireditvi Dobrodošli doma ne bo veliko, saj že  teden dni po njej na Matici začnejo s svojo poletno šolo Slovenščina malo drugače na že stalni lokaciji, v Murski Soboti.

»Jesen bo rezervirana za urejanje našega arhiva, za digitalizacijo, urejanje knjižnice, srečanja in pogovorne dopoldneve na Matici, postavitev vsaj dveh razstav v Ljubljani. Načrtujemo tudi kulinarično delavnico, ki jo bomo izpeljali z našimi rojaki iz BiH kot skupni projekt. Dela nam nikoli ne zmanjka, prav tako tudi želje in volje sodelovati z našimi rojakinjami in rojaki po svetu,« pravi glavna tajnica Združenja SIM Jasmina Ilič.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv SIM