Slovensko kulturno društvo »ISTRA«

• Datum ustanovitve: 21.06.2001
  • Število članov: 530
  • Druge aktivnosti:

založništvo, galerijska dejavnost, kreativna delavnica, pevski zbor in skupina, delavnica zdravo življenje

• Opis:

V društvu se odvijajo redne dejavnosti: pevski zbor in pevska skupina, kreativna delavnica, pouk slovenskega jezika, prirejajo se razstave likovnih del slovenskih umetnikov, enkrat letno društvo organizira Dneve slovenske kulture za širšo publiko in Slovenski večer - množično prednovoletno druženje članov.

Ob praznikih društvo prireja kulturne prireditve, otroke obišče Božiček s »slovensko vsebino« darilc.

Člane se redno obvešča o bodočih dogajanjih z mesečnimi bilteni, ki se pošiljajo po pošti. Štirikrat letno izdajajo  glasilo društva Mavrica in izdajo slovenski stenski koledar.

V nakladi društva so tiskane 3 knjige, 2 zbirki poezije članic društva in knjiga esejev o uveljavljenih Slovencih v Pulju. Pred izidom je monografija priznanega slikarja, našega člana Martina Bizjaka. V pripravi je slovensko -hrvaški ilustrirani slovarček za šolske otroke.

Občasno se v sodelovanju z Veleposlaništvom RS organizirajo konzularni dnevi v prostorih društva.

Društvo spodbuja organiziranje Slovencev v drugih krajih Istre ter jim pomaga v začetnih korakih. V letu 2008 je društvo organiziralo skupno proslavo slovenskega kulturnega dne še s tremi novonastalimi društvi.

• Koledar srečanj:

8. feb. in 21. jun.,
    aprila ob Dnevih slovenske kulture, ob otvoritvah razstav 3-4 krat letno, na Slovenskem večeru nov./dec.

Nazaj na seznam