Slovensko kulturno društvo Lipa, Zadar

• Predsednik: Darja Jusup
  • Datum ustanovitve: 27. december 2004
  • Druge aktivnosti:

Društvo je ustanovljeno 27. decembra leta 2004. Na pobudo Darje Jusup i n Marjane Mirković, SPD Bazovica Rijeka.   Darja Jusup je prva predsednica, ki  od začetka uspešno vodi  že 13. Leto  društvo ,katero  danes šteje okoli petinosemdeset članov, ki prihajajo iz različnih krajev Zadrske županije, iz Zadra, Poljic, Kožina, Škabrnje, otoka Ugljana in Vira, Vrsi, Privlake, Biograda, Turnja in drugod.

Kmalu po ustanovitvi 2006.  se je društvo predstavilo na 1. Mednarodnem dnevu kulturne različnosti kjer že 12 let člani in članice društva  sodelujejo z pripravo in prezentacijo tradicionalnih slovenskih dobrin in organizacijo nastopov folklornih, pevskih, harmonikarskih, tamburaških, citrarskih  skupin iz kulturnih društev  Slovenije in Hrvaške.

Od 2006. Sodelujemo v Mostu prijateljstva, glasilu Koordinacije narodnih manjšin Zadarske županije, kjer seznanjamo člane društva in  someščane z delovanjem in prireditvami društva.

V dosedanjem delovanju društva smo navezali stike in organizirali predstavljanje in nastope  več kot 30 društev iz Hrvaške in iz Slovenije.

V organizaciji  društva pod predsedanjem Darje Jusup, je izpeljano že 9. Likovnih kolonij Maj 2008 do Maj 2016 Turanj. Zelo aktivna likovna sekcija, ki jo vodi Jože Arzenšek, pripravlja jubilarno 10. Likovno kolonijo Maj 2017 Turanj,  katere se udeležujejo ljubiteljski in akademski slikarji iz slovenskih društev na Hrvaškem, kakor tudi udeleženci iz Slovenije. Slike razstavljajo na razstavah z bogatim kulturnim programom v sklopu mednacionalnega sodelovanja z okolnimi kulturnimi društvi, na sejmih cvetja, ladjah kulture, v Noči muzeja, na humanitarnih akcijah.

Društvo je založilo in izdalo tri knjige, katerih avtorice so članice društva.

Od 2014. Leta društvo ima facebook stran: Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar, s katero seznanja Slovence z dejavnostmi in prireditvami.

Redno delujejo planinska sekcija, ki jo vodi Rafaela Štulina, fotografska sekcija,  vodi  jo Katarina Bezić, literarna sekcija, ki jo vodi  Andreja Malta.

Predsednica društva je Darja Jusup.

Predsednica Nadzornega odbora Katarina Bezić.

Nazaj na seznam