Naš dom - Asociación Civil San Justo

• Predsednik: Prof. Karel Groznik
  • Datum ustanovitve: 21. oktobra 1956
  • Število članov: Okoli 700 aktivnih članov
  • Druge aktivnosti: Družabna srečanja otrok, mladine, Zveze mater in žena, mladcev in mladenk ter upokojencev; razni tečaji; vzgojna in razna predavanja, redni in mesečni sestanki vseh organizacij ter občni zbori; mladinska taborjenja ter izleti; koncerti; odrske predstave; itd.
  • Opis: Naš dom San Justo se je rodil iz idealizma in navdušenja. Potreba po lastnih prostorov je bila nujna kot zrak za življenje; poleg družabnih prireditev je Dom ugodil prijetne učilnice za osnovnosolški živžav, nudil primeren prostor za petje in odrske predstave, odgovarjal na kulturna vprašanja in zahteve, omogočil predavanja in spominske proslave, privabil je športnike, spodbujal kulturna srečanja, vabil na podjetniške razstave, mladini postal zatočišče.

Naš dom ima vedno odprta vrata za vsako prireditev, ki naj bi nosila jasen in visok cilj: ohranitev zvestobe slovenstvu, tradicij, globokemu katoliškemu verovanju ter ljubezni do svobode.

Z leti so se rojevale nove organizacije in nova delovanja, ki so se razvijajo in razkošno živijo pod streho Našega doma. Geslo Doma so povzete po besedah pesnika mučenca Franceta Balantiča: »Dobil sem svoj dom na tujem«. S temi besedami se razodeva želja, da bi Naš dom postal otok Slovenije v argentinski pampi.

Mlajše generacije so željo dopolnile z vodilom: »Združeni v bodoči rod«, torej geslom, ki priča o naši želji po kontinuiteti in po povezanosti.

Skratka, Naš dom San Justo zvesto sledi svojim namenom in ciljem, kot je bilo zapisano ob otvoritvi: »Naš dom ima prvi in glavni namen vzgajati naše otroke in mladino v slovenskem duhu, starejšim slovenskega duha ohranjati in jim nuditi tisto, kar bi se dalo primerjati domovini. Ustanovili smo ga z željo, da bi se v tem Domu lahko vsakdo pomenil o vsakdanjih problemih, kjer bo vsak našel čas za rojaka, s katerim bo pokramljal po domače. Vsi pa bomo imeli dovolj prilike za kulturno udejstvovanje.

• Koledar srečanj:
  • Pustna veselica

• Križev pot

• Priprava butaric in barvanje pirhov

• Velikonočna akademija

• Priprava na vsakoletno romanje na Marijino svetišče / Šmarnice

• Procesija sv. Rešnjega Telesa

• Dan državnosti

• Spominska proslava žrtev vojne in revolucije

• Očetovski dan

• Člansko kosilo ali večerja

• Tombola - srečolov

• Prijateljsko in misijonsko kosilo

• Proslava šolskih otrok na cast sv. Alojziju

• Družinska nedelja

• Slomškova proslava

• Krajevni mladinski dan

• Obletnica doma

• Materinski dan

• Vsakoletna srečka avtomobila – večerja s kulturnim nastopom

• Miklavževanje

• Božičnica – Božična akademija

• Silvestrovanje

• Dodatne dejavnosti:
    Razna predavanja, koncerti, gostovanja zborov iz Argentine in tujine (Slovenija, zamejstvo, itd.), gledališke igre; športna tekmovanja in turnirji; tečaji in druga srečanja; dnevi duhovnosti; razne akcije (zbiranje hrane in obleke za potrebne, itd.); udeležitev volitev v Sloveniji; udeležitev na vse krajevne prireditve bratovskih domov ter krovne organizacije, Slovenske hiše in Dušnopastirstva; letni sprejem Medorganizacijskega sveta; sodelovanje in/ali priprava Slovenskega dne; vzdrževanje arhiva; redna poročila vseh dejavnosti v slovenski časopis.

Nazaj na seznam