Slovenski dom

• Datum ustanovitve: 1998-03-27
  • Število članov: približno 110
  • Druge aktivnosti:

Imamo srečanja treh generacij, obiske pri starejših rojakih, kakor tudi redna srečanja z učenci in profesorji Živilske šole iz Maribora, ki imajo urejeno zamenjavo študentov - praksa.

• Opis:

Slovenci so začeli prihajati na Švedsko vse od leta 1960 naprej, saj je takrat Švedska potrebovala delovno silo. Kot posamezniki smo se že prej družili med seboj. Posebej pa smo začeli s srečanji po slovenski sv. mašah. Velika sreča je bila tudi v tem, da je skoraj ves čas med nami živel tudi slovenski duhovnik. Delo, družina in otroci, vse to je pripomoglo za vse pogostejša druženja. Tudi srečanj z ostalimi slovenskimi društvi smo se udeleževali. Dozorela je ideja, da ustanovimo društvo, kjer se bomo družili in se počutili kot doma, kjer bo mesto za medsebojno spoštovanje in razumevanje ter medsebojno pomoč.
    Slovenski dom je bil ustanovljen na prvem občnem zboru v Astridsalen, kjer je bila stara katoliška šola. Namen društva je povezovati rojake, gojiti slovenstvo, ohraniti slovenski jezik in narodno kulturno izročilo, gojiti narodno zavest in čut za slovensko državnost. Naslednjim generacijam želimo podariti in pokazati, od kod izvirajo korenine njihovih staršev.
    Društvo podpira sodelovanje med evropskimi narodi, še posebej med Švedi in Slovenci, predvsem pa s tistimi, ki živijo v kraljevini Švedski že kot druga in tretja generacija.
    Društvo je v strankarskem in verskem smislu nepristransko. Sodelujemo z vsemi slovenskimi društvi po vsej Švedski. Prav tako smo povezani s katoliško župnijo Kristusa Kralja v Göteborgu, kakor tudi s Slovensko katoliško misijo in njenim duhovnikom.

• Koledar srečanj:

Vsako leto praznujemo kulturne dneve kot npr. Prešernov dan, Materinski dan in Dan državnosti.
    Srečamo se tudi ob martinovanju in miklavževanju.
    Včasih tudi prispejo obiski iz Slovenije: manjše gledališke skupine, ansambli.

Nazaj na seznam