Kulturno društvo SLOVENIJA Olofström

• Datum ustanovitve: 4. april 1974
  • Število članov: 257
  • Druge aktivnosti:

slovenski dopolni pouk od leta 2005 naprej, likovna sekcija in likovne razstave, balinarska sekcija, društveno glasilo/ Medlemsbladet od leta 1996 naprej, organizatorji zveznih srečanj za starejše Slovence, organizatorji koncertov in kulturnih dnevov za slovensko in švedsko občinstvo. Društvo je zadnjih deset let največje slovensko društvo na Švedskem in je v letu 2008 tudi pridobilo tretjino članstva SD Lipa iz Landskrone, ki je 1.1.2008 prenehalo obstajati. Društveno glasilo/Medlemsbladet izhaja v 175-200 izvodih.

• Opis:

Društvo je bilo ustanovljeno 4. aprila 1974. Člani društva izhajajo iz 6 pokrajin oziroma iz 24 občin - območje društva je večje od Slovenije. Toda center društva in društveni prostori so v Olofströmu, kjer prirejamo vse prireditve. Imamo svoje društvene prostore, kjer deluje slovenska šola in likovna sekcija. V prostorih imamo sestanke upravnega odbora, občni zbor, praznujemo dan žena, se srečujemo po balinarskih turnirjih, tukaj praznujemo Miklavža in imamo kosilo nekajkrat na leto po sv. maši, ko nas obišče slovenski duhovnik. Enkrat na leto imamo odprto hišo za švedske goste, pred društvenimi prostori imamo dve balinarski igrališči, ki jih je zgradila olofströmska občina. Imamo zelo dobro sodelovanje z občino Olofström in izobraževalnimi organizacijami v občini. Od leta 1984 smo bratsko povezani s KUD oton Župančič iz Sore, prav tako imamo podpisano mednarodno pogodbo z občino Medvode, ki je naš pokrovitelj. Vsako peto leto dobimo v goste kulturni obisk pobratenega društva Oton Župančič iz Sore in predstavnike občine Medvode.

• Koledar srečanj:

Pred nami je 18. oktobra koncert Okteta Odmevi iz Trsta. V goste pridejo tržaški zamejski Slovenci od 16-19. oktobra. V oktobru bo tudi slov. likovna razstava in vinska trgatev. Organiziramo Dan žena, balinarske turnirje, dva piknika, srečanje starejših Slovencev, vinsko trgatev, miklavževanje, odprto hišo društva in slovenske likovne razstave in slovenska srečanja. Naslednje leto v oktobru bomo organizirali slovenske kulturne dneve s pohodom po mestnih ulicah s slovenskimi narodnimi nošami in zastavami z nastopom na mestnem trgu in v veliki mestni dvorani. Prav tako organiziramo srečanje županov občine Medvode in Olofströma. Obenem bo srečanje slovenske in švedske folklorne skupine.

Nazaj na seznam