Slovenska katoliška misija na Švedskem - Göteborg

• Predsednik: Zvone Podvinski
  • Datum ustanovitve: 1962
  • Druge aktivnosti:

Sobotna šola slovenskega jezika od 2008 naprej.

• Opis:

Slovenska katoliška misija je bila ustanovljena leta 1962, ko je slovenski duhovnik Jože Flis prišel iz Pariza na Švedsko, kjer je bival vse do leta 1972. Njegovo delo je nadaljeval p. Janez Sodja, ki je dvakrat na leto za daljši čas prihajal iz Munchena na Švedsko, kjer je obiskoval in povezoval slovenske rojake ter jih duhovno oskrboval. Leta 1974 je prvič zbral rojake v Vadsteni za Binkošti. Od takrat se slovenska romanja in srečanja v Vadsteni dogajajo nepretrgoma. Slovenci tako zaznamujejo Binkošti v Vadsteni in temu prazniku dajo svoj ton, kar je za Vadsteno in istočasno za ohranjanje slovenstva na Švedskem izrednega pomena. Delo p. Janeza je nadaljeval 16 let Jože Drolc. Za njim pa je prišel na Švedsko Zvone Podvinski, ki bo letos dopolnil 16 let delovanja med rojaki na Švedskem.

Slovenski duhovnik pokriva teren petih Slovenij in duhovno oskrbuje rojake od Göteborga do Stockholma, od Malmöja do Nybra in nazaj v Göteborg. Trinajst večjih in manjših skupnosti duhovno oskrbujejo slovenski duhovniki redno vse od 1962. leta. Poleg duhovne oskrbe je slovenski duhovnik tudi tisti, ki trka na srca rojakov, da gojijo pri svojih otrocih narodno zavest in skrbijo za versko in narodno identiteto, kajti le tako se bo slovenstvo prepoznalo in ohranjalo tudi v tujini.

Hvala domovini Sloveniji in posebej Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za materialno podporo pri izvedbi Vseslovenskega srečanja v Vadsteni. Veselimo se, da smo končno dobili tudi svojega ministra, ki mu želimo veliko uspeha pri tako pomembnem poslanstvu.

• Koledar srečanj:

Razpored slovenskih sv. maš na Švedskem:

1. nedeljo v mesecu: Landskrona ob 12.30 in Malmö ob 16.30;
    2. nedeljo v mesecu: Halmstad ob 9.30 in Helsingborgu ob 17.00;
    3. nedeljo v mesecu: Jönköping ob 10.00 in Göteborg ob 16.00;
    Vsoboto pred 4. nedeljo: Stockholm ob 17.00 v kripti stolne cerkve;
    pred glavnim vhodom levo, nato desno spodaj pod cerkvijo;
    4. nedeljo v mesecu: Köping ob 9.00 in v Örebro ob 16.00 (v letnem času) ter Örebro ob 14.00 (v zimskem času) - neparni meseci (npr. november, januar)
    4. nedeljo v mesecu: Eskilstuna ob 10.00 in Köping ob 16.00 - parni meseci
    5. nedeljo v mesecu: Olofström ob 11.00 in Nybro ob 16.30;
    Neparne mesece je po dogovoru sv. maša tudi v Boråsu v petek pred drugo nedeljo ob 18.00.

Nazaj na seznam