Zgodovinski arhiv za slovenske Avstralce HASA, NSW

• Spletna stran: http://www.glasslovenije.com.au/hasa2004/hasa_index.htm
  • Predsednik: ga. Martha Magajna
  • Datum ustanovitve: 2003
  • Število članov: Slovenska društva in druge slovenske organizacije v NSW in ACT
  • Druge aktivnosti: Arhivska dejavnost – zbiranje, evidentiranje in ohranjanje zgodovinskih podatkov slovenskih priseljencev v Avstralijo.
    Občasne razstave zgodovinskega gradiva.

• Opis: Zgodovinski arhiv za slovenske Avstralce za NSW in ACT (HASA-NSW) je bil ustanovljen na pobudo dr. Brede Čebulj-Sajko, nacionalne koordinatorke ciljno-raziskovalnega projekta za zbiranje, ohranjanje in evidentiranje zgodovinskega gradiva med slovenskimi izseljenci v Avstraliji pod pokroviteljstvom Inštituta za slovensko izseljenstvo ZRC SAZU.

Ustanovni občni zbor je bil 2. februarja 2003. S pomočjo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstva za kulturo RS ter že navedenega Inštituta, so bili arhivski prostori uradno odprti 30. aprila 2004.

HASA-NSW je samostojna, neprofitna organizacija, ki povezuje vsa slovenska društva v NSW in avstralski prestolnici Canberri (ACT). Sistematično zbira podatke slovenskih organizacij, posebnih skupin (igralske, glasbene, folklorne, športne in druge), zgodovino posameznikov, slovenski tisk, skratka vse, kar je važno za ohranitev slovenske zgodovine v Avstraliji. HASA-NSW finančno podpirajo slovenski klubi in organizacije v NSW-u, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ZRC SAZU in posamezniki.

Vso delo opravljajo prostovoljci, ki nudijo svoj čas brezplačno vsaj enkrat tedensko. Za enkrat je urad odprt za javnost dve uri v tednu.

Odbor je organiziral dva zelo uspešna srečanja tistih rojakov, ki živijo v Avstraliji 50 ali več let. Prvega srečanja, leta 1970, se je udeležilo 320 rojakov-slavljencev. Takrat je bila odprta tudi »Zlata knjiga«, v katero se osebno podpišejo 50 ali več let živeči rojaki v Avstraliji, zraven pa osebno dodajo najnujnejše podatke o njihovem prihodu v Avstralijo. Na ta vpis so navadno zelo ponosni, ker vedo, da bodo njihovi osnovni podatki ohranjeni za vedno in bodo bodoči vir zgodovine slovenskih priseljencev v Avstralijo.
  • Koledar srečanj: 10. oktobra 2009 bo potekalo »Zlato srečanje« tistih rojakov, ki so prišli v Avstralijo 1959. leta s posebnim poudarkom delovanja igralskih skupin po letu 1949.

HASA-NSW je postala osrednja organizacija, ki aktivno sodeluje na številnih društvenih, prosvetnih in kulturnih prireditvah.

Nazaj na seznam