Slovenski atletski klub (SAK)

• Naslov: Durchlaßstr. 35, 9020 Celovec
  • Tel: +43 (0)463 500 610
  • Fax: +43 (0)463 500 610 - 4
  • Spletna stran: http://www.sak.at
  • Predsednik: Franc Wieser (prezident), Marko Wieser (predsednik)
  • Datum ustanovitve: 1970
  • Število članov: 1000
  • Opis: Slovenski atletski klub (SAK) je bil ustanovljen leta 1970 od dijakov Slovenske gimnazije v Celovcu in je danes največji in najbolj ugledni nogometni in športni klub koroških Slovencev. Ustanovitelj je bil današnji avstrijski veleposlanik dr. Zdravko Inzko, ki je danes še častni predsednik kluba.

Namen Slovenskega atletskega kluba je zbiranje slovensko govorečih nogometašev v slovenskem klubu in predstavljanje slovenske narodne skupnosti na športnem področju. To poslanstvo izvaja SAK na Koroškem, po Avstriji ter tudi v Sloveniji s svojimi ekipami. Skupno ima SAK 18 ekip, najmljaši so stari 6 let. Središče delovanje SAK je v Celovcu, kjer ima klub svoje igrišče pri Slovenski gimnaziji. Zelo pomemben za SAK je tudi center za naraščaj v Pliberku, kjer se od leta 1992 naprej zbira slovensko govoreča mladina od Celovca do Podjune. Pri naraščaju sodi SAK med najbolj uspešne nogometne klube na avstrijskem Koroškem, v najvišji starostni skupini (pod 18 let) je SAK že dvakrat postal koroški deželni prvak (2003 in 2008). Namen dela z naraščajem je utrjevati narodno zavest in jezikovno znanje med slovensko in dvojezično mladino. SAK zelo tesno sodeluje z nogometnimi društvi v Sloveniji. V ekipah SAK igra cela vrsta igralcev iz Slovenije, kar je iz jezikovenga vidika zelo pomembno tudi v ekipah naraščaja. SAK vodi tudi člansko ekipo. SAK ima 250 aktivno nogometašev, ter skoraj 1000 članov.
    Članska ekipa SAK igra v III. avstrijski ligi, ki ima status polprofesionalne lige. Člani SAK so osvojili 4 krat naslov deželnega prvaka in sodijo v krog petih najboljših klubov v deželi. V sezoni 1995/96 je bil SAK celo član II. avstrijske lige in je bil glavni klub na Koroškem.
    V prvih letih delovanja, v času ortstafelsturma, so bile tekme Slovenskega atletskega kluba prave demonstracije za pravice koroških Slovencev, slovenski nogometaši so bili izpostavljeni nahujskani proti slovenski publiki, ki so jo zelo pogosto podpirali tudi sodniki. Kljub temu je SAK športno napredoval na vrh, k temu sta v prvih 10 -ih letih strokovno s trenerji in igralci merodajno pomagala Olimpija Ljubljana in Nogometna zveza Slovenije. Danes je pomembna za SAK predvsem finančna pomoč Urada za Slovence po svetu, ki podpira delo z mladino. Strokovne kadre si je SAK medtem že sam privzgojil.

Leta 2007 je SAK osvojil v Ljlubljani naslov svetovnega prvaka Slovencev po svetu.

Veliki cilj SAK je danes gradnja nogometnega stadiona pri Slovenski gimnaziji v Celovcu, kar pa zaenkrat zaradi manjkajočih finanönih sredstev še ni možno.

Klub danes vodijo bivši igralci: prezident je Franc Wieser, njegov brat Marko Wieser je predsednik. Tajništvo in delo z naraščajem vodi že 26 let Silvo Kumer. Praktično od ustanovitve naprej pa je v odboru podpredsednik Milan Blažej.

Nazaj na seznam