Slovensko planinsko društvo Celovec

• Predsednik: Lesjak Hanzi
  • Datum ustanovitve: 11.1.1953
  • Število članov: okoli 350
  • Druge aktivnosti: planinstvo.
  • Opis: Takoj po drugi svetovni vojni je bilo delovanje organiziranega slovenskega planinstva na Koroškem obnovljeno v okviru Zveze slovenske mladine in Slovenske fizkulturne zveze, zdaj Slovenske športne zveze. Med drugim so se prirejali izleti v planine in že leta 1947 je bila s pomočjo selske občine načrtovana gradnja koče na Košuti. Leta 1949 je bil postavljen križ v čast padlim borcem za svobodo na Komnici. Ker Slovenska športna zveza pozneje za planince ni imela pravega posluha, so se Franc Rehsmann, Stanko Schellander in Lubo Urbajs odločili za obnovitev delovanja koroških podružnic. Dne 11.1.1953 je bil ustanovni občni zbor Slovenskega planinskega društva Celovec. Za predsednika je bil izvoljen Lubo Urbajs, za podpredsednika Tonči Miklavčič, za tajnika Danilo Kupper in za blagajnika Franci Brežjak. Leta 1968 je bila na planini Bleščeči s pomočjo gorenjskih planincev postavljena Koča nad Arihovo pečjo. Leta 1984 je bilo društvo sprejeto v Zvezo avstrijskih planinskih društev (Verband alpiner Vereine Oesterreichs), včlanjeno je pa tudi v Planinsko zvezo Slovenije. V času ortstafelšturma so narodni nasprotniki uničili skoraj vse dvojezične kažipote na področju Bleščeče. Ker je bila Koča nad Arihovo pečjo nekaterim trn v peti, so se je hoteli polastiti. Šele na Vrhovnem sodišču je bilo odločeno v prid SPD Celovec. Lubo Urbajs je društvu predsedoval od leta 1953 do 1984. Nasledil ga je Franci Kropiunik do leta 1990. Od leta 1990 naprej pa predseduje Hanzi Lesjak.

• Koledar srečanj:
  • sredi februarja: razstava fotografij »Planine v sliki«,

• 1. nedelja v marcu: zimski pohod na Arihovo peč,

• 1. nedelja v juniju: srečanje zamejskih planinskih društev na Koroškem, na Gorenjskem ali Primorskem,

• konec decembra: zimski pohod »Čez goro k očetu« Črna-Luže-Lepena.

Nazaj na seznam