GABRIEL – glasbeno gledališče, film & mediji

• Spletna stran: http://www.gabriel.co.at
  • Predsednik: Gabriel Lipuš
  • Datum ustanovitve: 1998
  • Druge aktivnosti: Umetnost.
  • Opis: Društvo uspešno sodeluje s kulturnimi ustvarjalci v prostoru Alpe-Jadran na področju glasbenega gledališča, in sicer z muzikali ter gledališkimi predstavami za otroke in odrasle. Ob pevskih, igranih in plesnih predstavah se društvo posveča tudi lutkovnemu gledališču. Od leta 1991 tako redno prihaja do koprodukcij s kulturnimi organizacijami na dvojezičnem ozemlju Koroške in drugje. Društvo sodeluje tudi z gledališkimi hišami v Sloveniji; predstave so bile organizirane domala v vseh gledališčih in kulturnih domovih Slovenije pa tudi Italije in Koroške.

Društvo ustvarja tudi glasbene kabarete v več jezikih za odrasle, na primer A more, Malo čezz in Čisto čezz ter za otroke Svet je kakor ringaraja.. Ti projekti so v prostoru Alpe-Jadran naleteli na izreden odmev.

Posebno pozornost namenja društvo jezikovnokulturni raznolikosti v prostoru Alpe-Jadran, med drugim mediju »Slušna igra – umetniški radio«. Od leta 1998 ustvarja številne kratke oddaje in serije radijskih oddaj za staro in mlado.

Posebno odmevno je tudi sodelovanje s Sinfoničnim orkestrom in Big Band RTV Slovenija ter s komornim orkestrom Academia Ars Musicae in s Celjskim godalnim orkestrom; skupaj z njimi je društvo izvedlo številne kompozicije s področja džeza in klasike. Poleg klasične glasbe goji tudi novejšo, sodobno glasbo.

Glasbeno gledališče GABRIEL je leta 2003 v okviru 10. Mednarodnega festivala od mesta Ljubljana prejelo nagrado »Zlata paličica« za najboljšo predstavitev »Prižgite luči«. Leta 2005 je Urad zveznega kanclerja na Dunaju podelil Glasbenemu gledališču Gabriel častno nagrado za čezmejno kulturno delo.
  • Koledar srečanj: v mesecu oktoberu bo potekala koncertna serija »Prisluhnimo sosedu« - nova glasba iz Alpe-Jadranskega prostora.

V mesecu decembru bo potekal slavnostni koncert ob rojstvu Franceta Prešerna.

Nazaj na seznam