Mešani pevski zbor Podjuna Pliberk

• Fax: 0043 4235 258377
  • Predsednik: Milan Piko
  • Datum ustanovitve: 1.3.1974
  • Število članov: Mešani pevski zbor Podjuna šteje 29 članov; mladinski zbor Podjuna šteje 26 članov; otroški zbor Mlada Podjuna šteje 36 članov.
  • Druge aktivnosti: Delo z mladino.
  • Opis: Na avstrijskem Koroškem že od šestega stoletja naprej živimo Koroški Slovenci, danes kot slovenska manjšina na Koroškem. Ko so jeseni leta 1972 nemški nacionalni nestrpneži nasilno podirali nemško-slovenske krajevne napise, smo kulturno zavedni Slovenci v Pliberku odgovorili vigredi 1974 z ustanovitvijo MePZ Podjuna Pliberk z namenom, da bi širši koroški, avstrijski in mednarodni javnosti predočili lepoto slovenske koroške pesmi kot kulturno dediščino tega območja, ki se ga splača ohraniti in negovati.

MePZ Podjuna vsa leta svojega obstoja utrjuje prijateljske stike med prebivalstvom regije ALPE JADRAN ter poskuša poglobiti med ljudmi zavest, kako pomembno je spoznavanje kulture narodov za življenje v medsebojnem upoštevanju in spoštovanju. V ta namen smo izdali tudi tri kasete: “O Podjuna, kako si lepa” (1983) s pretežno narodnimi in ljudskimi pesmimi s Koroške v priredbah domačih skladateljev, “Naša pesem” (1989), ki vsebuje poleg ljudskih tudi večje število umetnih pesmi iz prostora Alpe Jadran, ter “Nocoj je ena lipa noč” (1993) za adventnimi in božičnimi pesmimi. Ob 30. letnem jubileju (2004) je zbor izdal tri zgoščenke “O Podjuna kako si lepa”.

Zbor goji predvsem slovenske narodne in umetne pesmi, poje pa tudi pesmi renesance, moderne skladbe ter pesmi sosednjih in drugih evropskih narodov. Pevke in pevci prihajajo iz podeželja in so zgolj amaterski pevci iz najrazličnejših poklicov. Združuje nas ljubezen do petja.
    Za svoje delo je bil leta 1991 zbor odlikovan z Gallusovim priznanjem, ki ga podeljuje ZKO Slovenije. Leta 1992 in 1996 se je naš zbor udeležil koroškega zborovskega tekmovanja in tam prejel odlično oceno.
    Zbor Podjuna Pliberk profesorica glasbe mag. Anja Kapun.

V društvu že nad 25 let uspešno delujeta tudi mladinski zbor in otroški zbor Mlada Podjuna.
  • Koledar srečanj: Vsak ponedeljek potekajo redne vaje MePZ Podjuna Pliberk.
    Vsako soboto potekajo redne vaje mladinskega zbora in Mlade Podjune.

Nazaj na seznam