Obirsko pevsko društvo

• Naslov: Obirsko / Ebriach 107, A – 9135 Bad Eisenkappel / Železna Kapla
  • Tel: 0043 4238 23003
  • Predsednik: Johann Karničar ml.
  • Datum ustanovitve: 31. maja 1953
  • Število članov: 65
  • Druge aktivnosti: Občasna predavanja in ekskurzije.
  • Opis: Društvo je ustanovil župnik Tomaž Holmar, da bi administrativno zaščitil delovanje mešanega pevskega zbora, ki je jedro društva.

Zbor je bil eden najboljših na Koroškem (npr. zgoščenka Marija gre na božjo pot z zgodovinskimi posnetki celovškega radia, OPD 1999). Z njim je zborovodja gostoval v Sloveniji, Italiji in po Koroškem. Leta 1964 je imel odmeven koncert v celovški koncertni dvorani o Mariji v narodni pesmi.

Zdaj je zbor pomlajen z otroki in vnuki starih pevcev, a še vedno v njem prepevajo starši in otroci, bratje in sestre.

Pravila društva so narejena po vzoru pravil KKZ. Enkrat na leto priredi društvo ekskurzijo ali romanje v Slovenijo (od leta 1993 redno); letos bo na programu Primorska.

Ob 500-letnici Primoža Trubarja je lani predaval prof. dr. V. Rajšp z Dunaja.

• Koledar srečanj: Zbor poje vsako nedeljo pri maši, kar je na Koroškem edinstveno.

Vsako tretjo nedeljo po veliki noči zbor nastopa v Selah, na gospojnico v Železni Kapli, vsako prvo nedeljo v septembru pa na Jezerskem. Redno nastopa tudi na adventnem petju v sosednjih farah, na povabilo prijateljev pa gostuje tudi v bolj oddaljenih krajih, tako bo v letu 2009 nastopal na Dunaju (uradni kulturni praznik 30. januarja) ter v Ljubljani (postna maša v ljubljanski stolnici 28. marca in nastop v Črnučah 23. maja).

Nazaj na seznam