Slovensko prosvetno društvo Danica

• Predsednik: Sonja Hribar Marko
  • Datum ustanovitve: marec 1914
  • Število članov: okoli 350
  • Druge aktivnosti: Izobraževanje odraslih, predavanja.

• Opis: Pevska dejavnost je glavni steber društva, ki se je začel že leta 1912 s fantovskim zborom. V društvu deluje pet pevskih skupin: otroški zbor, mlajši mlad. zbor in mladinski zbor, mešani pevski zboron Korenine Danice. Zbore vodijo Barbara Mistelbauer- Stern, Janja Prunč, Mirijam Sadnikar, Stanko Polzer in Anica Maraž- Kežar.

Mešani pevski zbor poje predvsem slovenske, pa tudi nemške pesmi in pesmi drugih narodov. Zbor se ukvarja tudi s koncertno cerkveno in klasično glasbo. Aprila 2005 je zbor sodeloval na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru, kjer je prejel srebrno plaketo.

V društvu delujeta dve igralski skupini: odrasla gledališka skupina Teater Danica in mladinska gledališka skupina Teatra Danica Sanjelovci z najnovejšim delom Koroško kolo- Kärtner Reigen.

Poleg tega društvo organizira različna priznavanja o zdravju, aktualnih gospodarskih in vzgojnih temah ter različna diapredavanja in filme.

Imamo lasten Kulturni dom, kjer ima svoje prostore tudi Glasbena šola, oddelek Šentprimož.

Decembra 2008 je društvo prejelo deželno Nagrado za spodbujanje ljudske kulture dežele Koroške za izjemno in zgledno delo z mladimi.
  • Koledar srečanj: - prva nedelja v januarju: novoletni koncert
    - prva sobota v februarju: ples Danice
    - pustna sobota oz. nedelja: otroški pustni ples
    - prva adventna nedelja: adventni koncert.

Nazaj na seznam