Slovenski muzej in arhiv / Slovenian Museum and Archives

• Spletna stran: http://www.smacleveland.org
  • Predsednik: Robert Hopkins
  • Datum ustanovitve: 22. junij 2008
  • Druge aktivnosti: arhiv, knjižnica, raziskovalni center.
  • Opis: Slovenski muzej in arhiv (SMA) je nepridobitna ustanova, katere namen je na različne načine in v mnogih oblikah ohranjati kulturno dediščino in s tem narodno zavest Slovencev v Ameriki in Clevelandu.

V okviru SMA bodo delovali sprejemni center, muzej, arhiv, knjižnica in kinoteka. V sodelovanju z novonastalim Centrom za slovenske študije, ki ravno v tem času začenja z delovanjem na Državni univerzi Cleveland, bo SMA služil kot neprecenljiv vir za studijsko delo zgodovinarjev, raziskovalcev,
    študentov, rodoslovcev, šolarjev in družin.

SMA je edina možna rešitev v času, ko se je večina slovenske skupnosti v Clevelandu znašla v nezavidljivem in prelomnem položaju. Pripadniki prvega in celo drugega rodu Slovencev v ZDA nas (pre)hitro zapuščajo, marsikje mladih ni, s tem pa je v nevarnosti materialna kulturna dediščina in z njo tudi naša skupna slovenska zgodovina in zavest.

Slovenci v Clevelandu imamo to srečo in čast, da so v naših domovih shranjene številne umetnine, ročna dela, knjige, dokumenti in druge dragocenosti iz časov priseljevanja ter nastajanja in delovanja različnih slovenskih skupnosti. V sebi skrivajo tudi neštete skrivnosti in zgodbe o tem, kako smo ustvarjali Cleveland in Ameriko.

Našim prednikom in potomcem, našim družinam in našemu slovenskemu, pa tudi ameriškemu narodu smo dolžni povedati svojo zgodbo! Slovenski Cleveland, največja naselbina Slovencev zunaj uradnih meja matične domovine, z lastnim muzejem in arhivom ustvarja tudi lastno srce, dom, v katerem bo v prid prihodnosti slovenstva shranjena naša izjemno bogata kulturna preteklost in se bo odvijala naša nič manj bogata sedanjost.

Nazaj na seznam