Kulturni dom Gorica

• Datum ustanovitve: 1981
  • Število članov: 200
  • Opis:

Konec novembra 1981 smo izročili svojemu namenu slovenski kulturni hram z voščilom, da bi postal središče kulturnega dogajanja v mestu, kraj za sodelovanje in srečanje celotne slovenske narodnostne skupnosti na Goriškem. Četrt stoletja je že minilo od tistih mrzlih, a sončnih novembrskih dni, ko so goriški Slovenci s tridnevno slovesnostjo, 27., 28. in 29.11.1981 otvarjali Kulturni dom. Z njegovim odprtjem se je pričelo novo obdobje kulturnega izražanja slovenske narodnostne skupnosti na Goriškem, saj se je uresničil več kot pol stoletja dolg sen, da imamo po Trgovskem domu Slovenci v Gorici ponovno lastni kulturni hram. V dveh desetletjih obstoja se je Kulturni dom dostojanstveno usidral v goriško-posoško okolje, kot eden izmed stebrov goriške kulturne stvarnosti. Prav v tem okviru nazorno izstopajo besede nekdanjega slovenskega senatorja Darka Bratine, ki je ob neki priložnosti podčrtal, da: "... si je težko zamisliti kulturno dejavnost v Gorici brez Kulturnega doma".

• Koledar srečanj:

Gledališke predstave (oktober – maj),
    Komigo - Komično gledališče v italijanščini, slovenščini in furlanščini (marec – junij),
    Across the border – Glasbeni festival (oktober – julij),
    srečanje z avtorji (september –junij),
    razstavna dejavnost (september – avgust).

Nazaj na seznam