Mešani pevski zbor "Lojze Bratuž"

• Naslov: Drevored XX. Septembra - Viale XX Settembre, 85, 34170 Gorica - Gorizia
  • Spletna stran: http://www.mepzlbratuz.org
  • Predsednik: Marko Terčič
  • Datum ustanovitve: 1951
  • Število članov: 54
  • Opis:

Društvo deluje v Gorici in je osnovano izklj,učno na prostovoljnem delu, veselju do petja in zvestobi svojemu jeziku. V tem smislu je vključeno v Zvezo slovenske katoliške prosvete in Kulturni center Lojze Bratuž in nasploh v civilno organiziranost slovenske manjšine v Italiji. Zbor je bil ustanoveljen leta 1951 z namenom, da bi zbiral pevce iz Gorice in okolice, ki jim je pri srcu lepo petje in od leta 1957 nosi ime po glasbeniku Lojzetu Bratužu. V svoji skoraj 60. letni zgodovini je zbor poleg rednega delovanja v deželi Furlaniji Julijski krajini imel koncerte tudi po Sloveniji, Hrvaški, Italiji, Franciji, Švici, Češki, Avstriji in Nemčiji. Zbor so vodili profesorji Mirko Filej, Ivo Bolčina, Stanko Jericijo in Stojan Kuret, od leta 2000 pa odgovarja taktirki Bogdana Kralja. Pod njegovim vodstvom je zbor poleg samostojnega koncentiranja vzpostavil tudi redno udeležbo na zborovskih tekmovanjih. Med pomembnejše dosežke zadnjih let sodijo 1. mesto na mednarodnem tekmovanju ljudskega petja v kraju Azzano Decimo in Grand Prix mesta Azzano X (2006), srebrna plaketa mesta Maribor na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru (2007), zlato odličje v kategoriji mešanih zborov z obvezno skladbo na mednarodnem tekmovanju v Riva del Garda (2008) in 1. mesto v kategoriji s prostim programom na mednarodnem tekmovanju "Seghizzi" v Gorici (2009). Poleg klasične polifonije zbor rad goji predvsem slovensko ljudsko in umetno pesem ter posveča pozornost tudi slovenskim sodobnim skladateljem.

• Koledar srečanj:

Pevske vaje (ali seminarji) potekajo redno ob ponedeljkih in četrtkih zvečer v društvenih prostorih.

Nazaj na seznam