Zveza Slovenskih Izseljencev Furlanije Julijske Krajine – Slovenci po Svetu / Unione Emigranti Sloveni del Friuli Venezia Giulia

• Naslov: Ul. IX Agosto, 8, 33043 ČEDAD – CIVIDALE DEL FRIULI (UD)
  • Tel: +39 0432 732231
  • Fax: +39 0432 700817
  • Predsednik: Dante Del Medico
  • Datum ustanovitve: Avgust 1968
  • Število članov: Približno 2.500 družin
  • Druge aktivnosti:

• Opis:

Zvezo slovenskih izseljencev Furlanije Julijske Krajine-Unione emigranti sloveni del Friuli Venezia Giulia so ustanovili v mestu Orbe (Švica) poleti leta 1968, ko je bil pojav izseljevanja še v teku, bilo pa je že jasno, da se je zaključilo neko obdobje in začelo novo.

Konec je bilo strnjenosti Beneških Slovencev na svojem teritoriju in resno ogroženo preživetje skupnosti kot del slovenskega narodnega telesa. Iz teh dveh dejstev, torej zaradi izseljevanja, ki je z odhajanjem človeških resurosv šibilo naše doline in jih sililo v zaostalost ter zaradi nevarnosti, da popolnoma izgine slovenska skupnost, se je rodila Zveza slovenskih izseljencev Furlanije Julijske Krajine.

Njen obstoj in razvoj je povezan s socialnimi in ekonomskimi spremembami Benečije in celotnega slovenskega gibanja v Italiji.

Načelo, ki navdihuje njen statut je skrb za zaščito izseljencev in njihovih potomcev, bodisi kot italijanski državljani v tujini, bodisi kot vitalni pripadniki slovenske manjšine v Italiji.

Že od samega začetka se je Zveza pokazala kot organizacija, ki skrbi za celotno skupnost, saj je vseskozi zagovarjala dejstvo, da pripadniki skupnosti, ki so ostali doma in tisti, ki so se izselili tvorijo strukturalno enoto, ki je geografske razdalje ne morejo in ne smejo uničiti ali ošibiti.

Iz prvotnega jedra v Švici se je Zveza postopoma razširila na vse celine in z njeno rastjo so se spremenile tudi njene dejavnosti in zahteve. Vse manj je postajala temeljnega pomena njena vloga družbene zaščite izseljenega delavca.

Ko so se na družbenem prizorišču pojavile nove generacije, torej otroci in vnuki izseljencev, ki jim je bila pomembnejša priložnost obdržati in okrepiti svojo identito ter se soočati s slovensko in svetovno kulturo, si je namreč Zveza zadala nove cilje in se temu organizacijsko prilagodila.

Prav zaradi tega, ker so se pripadniki naše skupnosti rodili in doraščali v tujini in se ne čutijo izseljenci, je Zveza odločila, da svojemu imenu doda še naziv “Slovenci po svetu – Sloveni nel mondo“.

Dejavnost Zveze je razčlenjena in sega na različna področja. Bistvenega pomena je informativna dejavnost torej skrb, da se izseljenci in njihovi družinski člani seznanijo z dogajanjem v manjšinski skupnosti ter s pravicami in priložnostmi, ki jim jih ponujata italijanska država in še posebej dežela Furlanija Julijska Krajina.

Teh je namreč kar precej, od kulturnih letovanj in seminarjev za mlade generacije do kulturnih prireditev, ki jim omogočajo, da ohranjajo in utrjujejo stike znotraj skupnosti, da sosedom predstavljajo slovensko kulturo ter da predvsem med mladimi generacijami krepijo čut pripadnosti svoji izvorni identiteti, in obenem da postanejo evropski in svetovni državljani. Cilj je, da prispevajo k graditvi miru in pravičnejšega sveta, kjer postanejo vsi vse bolj odgovorni državljani. Odgovorni zase in za druge.

Nazaj na seznam