Mladi v odkrivanju skupnih poti (MOSP)

• Naslov: Ulica Donizetti 3, 34133 Trst
  • Tel: +39 040 370846
  • Fax: +39 040 633307
  • b class="label">Spletne strani: FB
  • skupina: https://www.facebook.com/groups/367190561183/?fref=ts
  • Predsednik: Neža Kravos
  • Datum ustanovitve: 26.01.2003
  • Število članov: 43
  • Druge aktivnosti:

MOSP je mladinsko kulturno društvo, ki deluje v središču mesta Trst. Združuje slovensko mladino s Tržaške pokrajine in ji nudi kraj ter priložnosti za srečevanje, razvijanje ustvarjalnosti, izobraževanje in izražanje. Deluje v obliki celoletnih krožkov ter enkratnih pobud na lokalni, državni in mednarodni ravni.

Društvo je nastajalo več let: razvilo se je iz Slovenskega kulturnega kluba, organizacije, ki jo je za mlade ustanovil Jože Peterlin leta 1956. Med leti 1988 in 1991 je skupina mladih, ki so pred tem zahajali v klub, začela razmišljati o društvu, ki bi bilo namenjeno univerzitetni mladini. Najprej je šlo za izobraževalni tečaj s predavanji o temeljih filozofije, sociologije, ekonomije... Zamislila sta si ga prof. Tomaž Simčič in prof. Emidij Susič. Mladi, ki so takrat obiskovali omenjeni tečaj so postali prava skupina, želeli so si lastnih pobud in si nadeli začasno ime začasno Mladinski odbor Slovenske prosvete (MOSP). Skupina je dobila zagona v 90. letih, ko je nastalo več pobud in krožkov - gledališki, plesni, novinarski, mednarodni, likovni, debatni krožek in še marsikaj.
    Ob svoji formalni ustanovitvi leta 2003 si je MOSP nadel ime Mladi v odkrivanju skupnih poti. Načela in cilji MOSPa ostajajo vse od svojega začetka nespremenjeni: nuditi mladim možnost druženja, izobraževanja in vzgoje v duhu slovenske narodnosti, krščanskega etosa in demokracije.

• Opis:

• Koledar srečanj: