Društvo Slovencev v Parizu

• Datum ustanovitve: 17. december 1961
  • Število članov: približno 80
  • Opis:

9. julija 1960 je bilo ustanovljeno Slovensko prosvetno društvo v Parizu, ki se je 17. decembra 1961 preimenovalo v Društvo Slovencev v Parizu, katerega ime nosi še danes. Društvo se je skozi vsa desetletja skušalo kar najbolj prilagajati potrebam rojakov in kljubovati izzivom časa v okviru svojih zmožnosti. Vedno je sodelovalo s Slovensko katoliško misijo v Parizu, kjer ima še danes na razpolago prostore za svoje prireditve, kakor tudi ostale dejavnosti.

Društvo se trudi izpolniti svoje prvobitno poslanstvo: prenašati svojo narodno kulturo, izročilo in običaje na mlade rodove ter skrbeti v francoskem okolju za slovensko prepoznavnost. Ena od pomembnih nalog društva je tudi skrbeti za stike z matično domovino; v okviru finančnih zmožnosti Društvo organizira gostovanja kulturnih skupin iz matične domovine. Društvo želi biti vez med tradicijo in modernizmom današnjega izseljenskega večjezičnega, kot tudi multikulturnega prostora.

• Koledar srečanj:
    • Kulturni praznik,

• Občni zbor društva,

• Shod pariških Slovencev z kulturnim programom in zabavo,

• Miklavževanje v sodelovanju z misijo,

• Silvestrovanje,

• Priložnostna srečanja in predavanja z gosti dneva v okviru celodnevnih mesečnih srečanj slovenske katoliške misije.

Nazaj na seznam