Združenje Slovenska izseljenska matica

• Druge aktivnosti:

POROČILO O DELU:

Slovenska izseljenska matica v letu  2012

Leto 2012 je SIM začela z otvoritvijo razstave o Dr. Andreju  Kobalu, izredno zanimivem  Slovencu, doma iz Cerknega.  Kot sedemnajstleten je doživel in preživel bitke prve svetov-ne vojne in leta 1921 emigriral v ZDA.  V Chicagu, je bil pomožni urednik Prosvete urejal je tudi Mladinski list in glasilo Svoboda. Do  druge svetovne vojne je dosegel štiri doktorate: iz političnih ved, zgodovine, javnega prava in psihologije. Zaposlili so ga v Pentagonu, kasneje pa je predaval na uglednih ameriških univerzah.

V juniju smo organizirali 22. likovno kolonijo za Slovence po svetu. Udeleženci so prišli iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Švice, Jamajke, Španije in ZDA. Nastanjeni  so bili v Mostu na Soči in kljub deževnemu vremenu  ustvarili čudovite slike.

Na občnem zboru SIM so člani ponovno izvolili predsednika Sergija Pelhana in izvršni odbor v sestavi : Branko Dolenc, Janez Rogelj, Peter Kovačič Peršin, Igor Teršar in Jože Osterman.

Ob priložnosti prireditve Dobrodošli doma smo v program povabili folklorno skupino Slovenskega društva Lipa iz Münchna, Tamburjaše iz Vipave in harmonikarje Martina Težaka iz Metlike. V Državnem zboru RS smo ob Vseslovenskega srečanja odprli razstavo slikarke Vesne Leniče Kreže iz Banja luke, ki je kasneje razstavljala tudi v prostorih SIM.  Prvič  smo zelo uspešno organizirali Srečanje balinarjev Slovencev v zamejstvu in po svetu. Prijavilo se je osem ekip iz zamejstva, sodelovali so tudi domačini in ekipa SIM iz Kočevja. Vsi, ki so prišli skupaj z balinarji so se napotili na izlet in si ogledali znamenitosti Ilirske Bistrice z okolico. Pozno popoldne smo zmagovalnim ekipam podelili priznanja, poskrbljeno pa je bilo tudi za zabavni program. Ker se na SIM zavedamo problemov izseljencev na področju urejanja nepremičnim, smo spodbudili člana SIM, ki ima geodetske storitve Geotočka d.o.o, da je  zagnal  spletni portal SLOVENSKA IZSELJENSKA NEPREMIČNINSKA TOČKA - www.intocka.si, ki je  namenjen urejanju nepremičninskih zadev Slovencev, ki živijo izven meja Slovenije. Na enem mestu  ponudijo celovito strokovno geodetsko in pravno pomoč, kjer na vašo zahtevo poiščejo tudi nepremičninskega posrednika pri prodaji, nakupu ali oddaji nepremičnin. V prostorih SIM smo postavili razstavo Slovenska modrost in pravica v  jezikih sveta. Gre za prevode Jurčičeve Kozlovske sodbe v Višnji gori, ki so prestavljeni na plakatih. Anton Stipanič, bivši konzul v ZDA, nekdaj direktor Iskre in podpredsednik SIM, še vedno pa  radioamater, je izdal avtobiografijo z naslovom Od pastirja do direktorja. Predstavitev knjige je bila na SIM, kjer lahko naročite tudi knjige.    Sodelovali smo pri  ponovni postavitvi spominske plošče bazoviškim junakom pred Univerzo v Ljubljani.  Prvič so jo leta 1931 so na vrtu Univerze v Ljubljani postavili  primorski študentje iz Julijske krajine - Trsta, Istre Gorice in Reke, vendar je bila leta 1942 odstranjena.  Leto smo zaključili s prevodom in ponatisom knjižice Louisa Adamiča Resnica o Los Angelesu. O projektu si lahko preberete več na straneh revije.Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu je skupaj z ostalimi zaslužnimi posamezniki, podelila priznanje dolgoletnemu glavnemu tajniku SIM Janezu Roglju, ki se je z novembrom 2012 upokojil.   Sicer pa je bila SIM dejavna še na drugih področjih, povezani z delom slovenskih društev po svetu in prisotna na različnih dogodkih. .

• Opis:

Slovenska izseljenska matica (SIM), je skozi desetletja sodelovanja z izseljenci, organiziranja Srečanj (od leta 1956), Likovnih kolonij, Poletnih šol slovenskega jezika in založniških dejavnosti zbrala bogat arhiv fotografij in lastnih publikacij ter publikacij, ki jih izdajajo slovenska društva po svetu.
    Revijo »Rodna gruda« in pozneje »Slovenija.svet« je Združenje Slovenska izseljenska matica izdajala petdeset (50) let. Prav tako je vsako leto izdala Izseljenski koledar in vsake štiri mesece revijo v angleškem jeziku »Slovenija Quaterly magazine«. Tako SIM na podlagi dolgoletne dejavnosti razpolaga z zgodovinsko dokumentacijo, katero se je odločila deliti z vsemi, ki jih izseljenska tematika zadeva ali zanima. V ta namen smo odprli izseljensko čitalnico, ki se nahaja v prostorih SIM na Cankarjevi 1/II.
    Čitalnica je odprta vsak dan od 8–16h
    .
    Združenje SIM je prostovoljno in neprofitno združenje fizičnih oseb, ki se  združujejo zaradi skupnih interesov pri razvijanju, širjenju, utrjevanju in poglabljanju stikov med Slovenci v domovini in po svetu. Ustanovljena je bila leta 1951 z namenom razvijanja dejavnosti, ki pripomorejo h krepitvi narodne zavesti Slovencev po svetu, zlasti njihovih potomcev. Predvsem z razvijanjem, pospeševanjem in utrjevanjem vrednot na področju kulturne ustvarjalnosti različnih oblik izobraževanja in drugih, zanje koristnih dejavnosti.

SlM kandidira na razpisih Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstva za kulturo in Javnega sklada RS za kulturne dejav

• Koledar srečanj:

Sestanek izvršnega odbora SIM - štirikrat na leto.

Občni zbor enkrat na leto.

Nazaj na seznam