Slovenska čitalnica - Znanstveni center za Vzhodno in Jugovzhodno Evropo

• Spletna stran: http://www.slowenischer-lesesaal.de
  • Predsednik: Tillmann Tegeler
  • Datum ustanovitve: 01.07.2009
  • Opis: Slovenska čitalnica je skupen projekt Republike Slovenije, Univerze v Regensburgu in Inštituta za Jugovzhodno Evropo v Regensburgu, njen namen pa je posredovati znanost in kulturo med Slovenijo in Nemčijo. Slovenska čitalnica je tako kot edina znanstveno-kulturna ustanova takšne vrste v Nemčiji forum vsem, ki jih zanima slovenski jezik, literatura in zgodovina. Razume se tudi kot posredovalec slovenske kulture v Nemčiji in kot most med prebivalci obeh držav.

Slovenska čitalnica ima tri nosilne stebre. Najprej je tu bogato založena javna knjižnica (s katalogom) z več kot 500 knjigami s področja leposlovja, družboslovja, politike, gospodarstva, prava in zgodovine, dnevnim časopisjem (Delo, Dnevnik) in slovenskimi filmi na dvd-jih.

Prav tako čitalnica redno organizira kulturne in znanstvene prireditve in nenazadnje je na voljo tudi kot virtualni informacijski portal (www.slowenischer-lesesaal.de).
  • Koledar srečanj: - Ponedeljek, 9. novembra ob 19.00 uri
    Dr. Matteo Colombi (GZWO Leipzig)
    “Morje! Morje! Slovenska in italijanska literatura, Trst in politično hrepenenje.“

- Četrtek, 25. marec 2010 ob 18.00 uri
    Bernd Buder, filmski kritik (Berlin)
    "Sosedje iz Bosne? Lastna in tuja percepcija v sodobnem slovenskem filmu."

Nazaj na seznam