Slovenski kulturni praznik v Zadru

datum: 18.02.2013

kategorija: Novice iz društev po svetu


Slovensko kulturno društvo Lipa iz Zadra, je v petek, 15. februarja 2013, organiziralo kulturni večer in na ta način obeležilo Prešernov dan.

 

Pred kulturnim programom je zasedala letna skupščina društva Lipa, kjer so poročali o zaključenih  projektih  in financah za preteklo in tekoče  leto. Glede na njihove finančne in prostorne
zmogljivosti, društvo še zmeraj nima svojih prostorov, so na kulturnem področju zelo aktivni.
Sledila je recitacija dveh pesmi, ki ju je napisala njihova članica Andreja Malta Jezeršek. Pesem, ki
jo je posvetila svojemu očetu, je bila še posebej čustvena in  je vse ganila. Nato so nastopili
vokalno instrumentalna skupina kulturnega društva Tomaševi iz Metlike. Razvedrili so nas s svojim veselim in energičnim nastopom.  Ob zaključku programa  smo bili vabljeni na domačo pojedino, ki so jo
pripravile članice društva.

Drugi dan smo se v spremstvu predsednice društva Darje Jusup in dveh članic odpravili na  voden ogled Zadra. Kot največji zanimivosti mesta nam je pokazala  Pozdrav soncu in morske orgle. Jusupova   uspešno vodi društvo Lipa, ki deluje že osem let.   V znak dobrega sodelovanja, je društvo Lipa  SIM podarilo sliko slikarja Lukšiča, ki je bila ustvarjena v V. slikarski koloniji Turanj in knjižno zbirko Zadarskih piscev z naslovom Samo ti pričaj.

Društvu Lipa in njeni predsednici želimo še naprej uspešno delo in pozdravljamo nadalnje sodelovanje.

 Prešernov dan 2Prešernov dan 3Prešernov dan Zadar

Zapisala: Ženja Pižent Suhadolc

 

 

Vtise o nastopu na prireditvi v Zadru  je povzela tudi Marija Nemanič, ki je skupaj s svojo družino, nastopila v kultunrm programu.

 Iz sive in zasnežene Metlike smo v petek popoldne prispeli v sončen Zadar.V mestni knjižnici, kjer se je odvijal letni občni zbor Kulturnega društva Lipa iz Zadra, so nas pričakale prijazne gospe, med njimi tudi predsednica društva ga. Darja in blagajničarka ga. Katarina, s katerima smo izmenjali največ besed in doživeli nepozabne trenutke. Po uradnem delu občnega zbora smo z uvodno pesmijo nagovorili vso občinstvo, ki je takoj začutilo dobro klimo in že pri naslednji pesmi so z nami ploskali, v nadalje pa prepevali iz vsega srca, da se je marsikomu utrnila solza sreče. Svoje pesmi smo povezali s hudomušnim besedilom in Župančičevimi verzi, kar je vzdušje dodatno plemenitilo. Prepevali smo slovenske ljudske, lastne in dalmatinske, pa tudi harmonika ni manjkala. Po zakuski smo ljudi zbrali ob šanku in z njimi prepevali, plesali in se pogovarjali, da po debelih dveh urah še nikomur ni bilo do slovesa. Ponoči smo si z go. Darjo in go. Katarino ogledali zadarske morske orgle in Pozdrav soncu, naslednji dan pa smo se s članicami in predstavnico Izseljenske matice iz Ljubljane odpravili na voden ogled mesta in s skupnim kosilom zaključili naše srečanje, nikakor pa druženja, saj smo navezali pristne stike. Med drugim sva z go. Darjo takoj ugotovili, da imava skupne korenine zelo blizu, saj sva obe rojeni v Prevaljah na Koroškem. Kako je svet majhen! In kakšni občutki prevevajo ljudi, ki nekje daleč zaslišijo govorico domačega kraja, tako naključno. Sicer pa "priseljene" Dalmatinke prisegajo na tisto domovino, ki jo je s svojimi pesmimi ustvaril že naš rojak Župančič, ki pravi:

 

"Kje si, domovina?

Kamor stopi mi noga - na tvojih sem tleh,

kamor nese me misel - na tvojih valeh ..."

 

"Domovina prava nima zemeljskih meja,

domovina naša - v srcu mojem dom ima!"

 

Članice Kulturnega društva Lipa v Zadru opravljajo svoje delo ne le službeno, ampak ga čutijo kot poslanstvo. Takšno predano delo pa vedno rodi dobre sadove in priča v svetu, da smo Slovenci narod z močnimi koreninami in Bog daj tudi z lepo prihodnostjo.

                                                                                                                                                     Marija Nemanič