Srečanja učencev dopolnilnega pouka slovenščine v Banja Luki in dijakov novomeške gimnazije

datum: 27.03.2013

kategorija: Novice iz društev po svetu


Srečanja učencev dopolnilnega pouka slovenščine in dijakov novomeške gimnazije so pogosta in vedno se jih veselimo. 22. marca so nas obiskali dijaki prvih in drugih letnikov, že maja jim bomo obisk vrnili.

Obisk dijakov z Gimnazije Novo mesto

Dijaki so prišli skupaj s profesoricama Suzano Krvavica in Natalijo Petakovič, spremljala jih je tudi Branka Bukovec z Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, saj je prav ona pobudnica številnih projektov, ki povezujejo Banjaluko in Novo mesto. V petek so si gostje skupaj z našimi učenci ogledali samostan Trapisti in zdraviliški kraj Slatino. Prespali so pri vrstnikih in z njimi so naslednji dan prišli k pouku slovenščine. Učenci dopolnilnega pouka slovenščine so jim predstavili skeč Šale o šoli. Dve dijakinji iz Novega mesta sta povedali nekaj besed o gimnaziji, vsi skupaj pa so se preskusili v ustvarjalnem pisanju. Kako je mogoče opisati prihod v Banjaluko? Na veliko različnih načinov! Izziv nam je bila knjiga Raymonda Queneaua Vaje v slogu. Ni bilo dovolj časa, da bi dogodek opisali na 99 načinov, a nekaj zabavnih besedil je nastalo in ob koncu šolskega leta jih boste lahko prebrali v biltenu.

Naši učenci in novomeški dijaki so si skupaj ogledali muzej Republike Srbske in mesto. Oba večera sta bila prosta za druženje in v teh dneh so se med mladimi spletle vezi, ki jih bodo lahko negovali še naprej. Vsak obisk iz Slovenije je za naše učence dragocena priložnost, da se družijo z vrstniki iz domovine in se z njimi pogovarjajo v slovenščini.

 BL NM Šolarji1BL NM šolarji BL NM šolaBL NM šolarji

Barbara Hanuš,

za Društvo Slovencev Triglav Banja Luka