December pri Slovencih v Severnem Porenju – Vestfaliji

datum: 15.01.2014

kategorija: Novice iz društev po svetu


December radi poimenujemo čas veselja. Adventni čas pa je zlasti čas druženja z ljudmi, ki jih imamo radi. V slovenskih društvih v Severnem Porenju – Vestfaliji vsako leto pričakajo sv. Miklavža, ki obdaruje otroke, in se srečajo na predbožičnih praznovanjih, kjer odzvanja slovenska pesem in se sliši slovenska beseda. Drobne pozornosti in priložnost za klepet in druženje pomenijo tukajšnjim Slovencem veliko. Tudi letos se je teh prireditev udeležilo veliko ljudi.

V soboto, 7. decembra 2013, zvečer je Slovensko kulturno in športno društvo Bled iz Essna v svojih prostorih pripravilo tradicionalno miklavževanje in predbožično srečanje. Na prireditvi so z glasbo in besedo nastopili učenci slovenskega dopolnilnega pouka iz Essna. Prisluhnili so tudi stari slovenski zgodbi Lukec in sv. Miklavž. Otroci so nestrpno pričakovali prihod sv. Miklavža, ki jih je nagovoril in obdaril. Obljubil je, da se prihodnje leto spet oglasi. Praznovanje se je nadaljevalo ob okusni hrani, dobri pijači in domači glasbi. Kot vselej so se organizatorji potrudili: tudi tokrat ob vsem ostalem ni manjkala tradicionalna slovenska orehova potica in ostale sladice, ki so jih pripravile gospodinje.

Tisti večer je imel sv. Miklavž veliko dela. V Moersu sta miklavževanje organizirala Slovenski cvet, pevski zbor, in Slovenska katoliška misija iz Essna.  Miklavža je pričakalo res veliko otrok in odraslih, ki so si v prijetnem druženju kot vsako leto zaželeli lepe božične praznike in srečo v novem letu.

V nedeljo, 8. decembra 2013, je sv. Miklavž obiskal otroke v prostorih Slovenskega športnega in kulturnega društva Hilden. Prostor je bil nabito poln, veliko otrok, staršev in starih staršev je z veseljem prisluhnilo pesmi in dramskemu nastopu otrok, učencev slovenskega dopolnilnega pouka iz Hildna. Začeli so s svojo najljubšo pesmijo Metuljček cekinček in nadaljevali z dramskim prizorom Pod medvedovim dežnikom. Lutke in sceno so učenci izdelali pri dopolnilnem pouku. V kratkem času so se naučili besedilo in pesmice. Pri ustvarjanju nastopa so sodelovali vsi učenci, ki so nato pogumno nastopili in poželi bučen aplavz. S pesmico Zima, zima bela so priklicali Miklavža, ki je skupaj s parkeljnom privlekel polne sanke daril. Sv. Miklavž je tudi tu obljubil, da bo tako pridne otroke še obiskal. Medtem ko so otroci radovedno odpirali darila in se veselili, so starejši poklepetali ob kavi in pecivu. Poleg domačih piškotov, kot se za ta čas spodobi, smo se posladkali tudi z rezinami in celo pravima tortama. Zahvala velja organizatorju in staršem, še zlasti mamici Valentini, ki je ob štirih majhnih otrocih našla čas za peko.

V nedeljo, 15. decembra, so se po sveti maši v cerkveni dvorani v Krefeldu zbrali člani in prijatelji društva Slovenski zvon iz Krefelda. Tokrat je bilo še posebej slovesno, saj je bilo to zadnje srečanje v letu 2013. Prijetni družbi se je pridružil tudi gospod Lojze Rajk, slovenski župnik.  Po kavici in okusnih domačih sladicah so prisluhnili nagovoru predsednice društva Rozine Lovrenčič in krajšemu kulturnemu programu. Popoldan in večer je minil ob prijetnem klepetu, petju slovenskih pesmi, zvokih harmonike, trobente in klavirja ter dobri večerji. Marsikdo si je tudi obrisal kakšno solzo, kajti ta večer sta se poslovila Milka in Ivan Škafar, ki še pred božičem odhajata v Slovenijo. Tam bosta uživala svoj zasluženi pokoj. Obljubila sta, da se bosta vračala v kraje, kjer sta preživela veliko let in spoznala mnogo ljudi, ki jih bosta pogrešala. V rodnem Prekmurju, kjer imata hišo, bosta poleti gostila skupino, ki se bo v organizaciji društva odpravila na večdnevni izlet v Slovenijo.

Slovenske prireditve v decembru so minile v prijetnem druženju in z veliko dobrimi željami za leto 2014. Vse lepo voščimo tudi v domovino Slovenijo!

december vestfalijadecember1 vestfalijadecember vestfalija1

Besedilo: M. T.

Foto: Jože Pahič