Tradicionalno pustovanje društva Maribor Hilden v Haanu

datum: 24.03.2014

kategorija: Novice iz društev po svetu


Slovensko športno in kulturno društvo Maribor iz Hildna je na pustno soboto, 1. 3. 2014, organiziralo že tradicionalno plesno-glasbeno prireditev, tudi tokrat v dvorani Adlersaal v Haanu. Okrog 19. ure so se začeli zbirati obiskovalci, večinoma našemljeni, predvsem pa dobro razpoloženi in željni zabave, dobre hrane, pijače in krofov. Ansambel Petka iz Slovenije je igral glasbo za vse okuse, zato je bilo plesišče kmalu živahno.

Višek večera je bil, tako kot že več let zapored, nastop plesne skupine, tokrat v indijanski opravi in koreografiji. Tudi »Prinzengarda« je kot vsako leto pozdravila obiskovalce hildenske prireditve. »Helau!« so odzdravljali gostje v dvorani visokemu obisku na odru. Princ in princesa sta podelila tudi karnevalska odlikovanja zaslužnim, med njimi je bil tudi nekdanji hildenski župan in prijatelj Slovencev Günter Scheib.

Komisija je izbrala najboljšo masko med otroki in odraslimi. Kot vedno je imela tudi tokrat težko delo, ker so bile vse maske zanimive in precej je bilo tudi izvirnih.

Organizatorji, člani in članice društva iz Hildna, so pripravili okusno domačo hrano ter izbrano kapljico.  Ker mora biti pust mastnih ust, so ponujali klobase, pečenko in, seveda, krofe.

Prireditev je pomembna priložnost za srečanje in druženje Slovencev iz Severnega Porenja – Vestfalije. Ob slovenski glasbi in dobrem slovenskem vinu se ni težko zabavati, mnogo pa je tudi priložnosti za pogovore in stiske rok ljudi, ki se ne vidijo več pogosto. Na prireditvi smo opazili mlado mamico, ki je sama s štirimi otroki prišla na srečanje. Taka srečanja ji pomenijo veliko. »Vesela sem, da sem spoznala Slovence, njihovo glasbo, hrano, navade. Res ste prisrčna druščina!« pa je izjavila mlada Nemka, ki je prišla na prireditev s prijateljico Slovenko. Zato nam je žal, da se prireditve ni udeležilo več ljudi: do naslednje velike veselice, binkoštnega srečanja 8. junija, je še daleč ...

pusovanje hildenpustovanje hildenpustovanje hildenpustovanje hilden

 Zapisala Martina Tomšič

Foto: Jožef Pahič