Dan državnosti in zaključek šolskega leta v Hildnu

datum: 26.06.2014

kategorija: Novice iz društev po svetu


V soboto, 21. junija 2014, je v Hildnu potekalo praznovanje dneva državnosti in zaključek šolskega leta. Dogodek so pripravili člani in članice Slovenskega kulturnega in športnega društva Maribor iz Hildna, najmlajši učenci in učenke slovenskega dopolnilnega pouka in njihovi starši, pridružili pa so se tudi sostanovalci iz hiše, člani in članice združenja AWO Hilden.

 

Po nagovoru predsednikov Güntera Scheiba in Jožeta Pahiča smo prisluhnili slovenski himni. Zgodovinski spomin smo osvežili s povzetkom Martine Tomšič, dogajanja od slovenskega osamosvajanja do danes. Slišali smo tudi evropsko himno in poudarili, da letos praznujemo tudi 10. obletnico priključitve Slovenije Evropski uniji.

V kulturnem programu so nastopili učenci in učenke, ki obiskujejo dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture v Hildnu. Zapeli in zaigrali so nekaj slovenskih ljudskih in umetnih pesmi. Za izštevanko in igro gnilo jajce so poželi velik aplavz. Poskusili so se tudi v plesu. Zaključili smo s pesmijo Ko si srečen, kjer je sodelovala že vsa publika.

Druženje se je nadaljevalo: lepo vreme nam je omogočilo, da smo posedeli in pokramljali na dvorišču, se okrepčali z okusno hrano in si nazdravili. Otroci in tudi starejši so se najbolj razveselili palačink: tam je bila vrsta najdaljša.

Izkazalo se je, da je takšno sosedsko praznovanje lahko zelo prijetno: tudi tako širimo glas o naši domovini Sloveniji in jo predstavljamo v tujini. O pomembnosti medgeneracijskega druženja pa dandanes ni potrebno več izgubljati besed. Navdušenje ob programu in aplavz, ki so ga poželi nastopajoči, povesta vse.

Besedilo: Martina Tomšič

Foto: Jože Pahič

 hildenhilden2hilden3hilden4