Obisk ustvarjalcev Goriškega literarnega kluba Govorica

datum: 09.06.2015

kategorija: Novice iz društev po svetu


Društvo Slovencev Triglav se je povezalo s člani Goriškega literarnega kluba Govorica in skupaj z Narodno in univerzitetno knjižnico so v Banjaluki organizirali literarni večer, na katerem so se predstavili ustvarjalci iz Slovenije in tudi dva literata iz Banjaluke.Goriški literarni klub Govorica združuje 36 literarnih ustvarjalcev, v Banjaluko jih je prišlo sedem. Literarni večer je vodil Zdravko Kecman. Njegove besede niso bile zgolj predstavitev slovenskih avtorjev, v najave je doživeto vpletel svoje poznavanje krajev, iz katerih ustvarjalci prihajajo, in osebne spomine na srečanja z njimi. S pesmimi in odlomki proznih del so se predstavili Boris Jukić, Darko Komac, Darinka Kozinc, Marija Mercina, Rajko Slokar, Olga Kolenc in Milan Petek Levkov. Z literati je prišla tudi Janka Frančeškin, ki je igrala na citre. Zvok tega inštrumenta je navdušil vse obiskovalce.

Člani Društva Slovencev Triglav radi prisluhnejo slovenski besedi, zato so z zanimanjem spremljali vsa branja. S svojo poezijo se je predstavila še banjaluška pesnica Tanja Stupar Trifunović, ob zaključku večera pa je odlomek iz svojega romana prebral tudi voditelj prireditve Zdravko Kecman.

 Goriški literarni klub Govorica vodi Darinka Kozinc. Klub združuje sodobne umetnike, hkrati pa ohranja spomin na dva pomembna goriška ustvarjalca. To sta Simon Gregorčič in France Bevk. Rajko Slokar je prebral eno izmed Gregorčičevih pesmi. Ker smo člani Društva Slovencev Triglav pred dvema letoma obiskali Gregorčičevo domačijo, je bil to za nas lep spomin na ekskurzijo. Darinka Kozinc se je Društvu in Narodni in univerzitetni knjižnici zahvalila za gostoljubje. Grafika, ki jo je podarila v imenu občine Nova Gorica, bo spodbuda za nova srečanja goriških in banjaluških literatov.

 

Barbara Hanuš

 SNV10002SNV10004SNV10005SNV10007SNV10009SNV10010SNV10011SNV10014SNV10016