EVROPSKI DAN JEZIKOV 2016

datum: 29.09.2016

kategorija: Novice iz društev po svetu


Na pobudo Sveta Evrope že od leta 2001 vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov. Na ta dan se po vsej Evropi odvija vrsta dejavnosti za otroke in odrasle.

Evropski dan jezikov je dan, ko praznujemo jezikovno raznolikost in spodbujamo učenje jezikov. Cilj prireditev je seznaniti javnost z nujnostjo učenja jezikov, podpirati večjezičnost in medkulturno razumevanje ter opozoriti na jezikovno in kulturno pestrost Evrope. Dogodkom ob evropskem dnevu jezikov se pridružujejo tudi v Narodni in univerzitetni knjižnici v Banjaluki in na prireditvi vsako leto sodelujemo učenci dopolnilnega pouka slovenščine.

DSC04258    Banjaluka  Evropski dan jezikov2016 056

Ob recitalu učenk so poslušalci spoznali pesmi slovenskega pesnika Toneta Pavčka Treba je mnogo preprostih besed in Besede, take in drugačne. Pesmi Toneta Pavčka so prevedene v številne jezike,  naše učenke so jih predstavile v slovenščini, srbščini, angleščini, nemščini in ruščini. V avli knjižnice je bila stojnica Društva Slovencev Triglav. Obiskovalci so si lahko ogledali biltene in dvojezične knjige, posladkali pa so se z jabolčno potico in mareličnimi žepki.

 

Banjaluka  Evropski dan jezikov2016 053   Banjaluka  Evropski dan jezikov2016 050

Barbara Hanuš