SLOVENSKI CITRARSKI KVARTET V BANJALUKI

datum: 09.03.2017

kategorija: Novice iz društev po svetu


Sobotni večer 4. 3. 2017 je bil poseben za mnoge Banjalučane, pa tudi za ostale ljubitelje glasbene umetnosti, ki so se udeležili koncerta Slovenskega citrarskega kvarteta iz Slovenije. Koncert sta organizirala Slovenska izseljenska matica in Društvo Slovencev Triglav Banjaluka.

Mala dvorana kulturnega centra Banskega dvora je pravo mesto za tovrstne prireditve. V tem ambientu sta se tokrat srečali dve umetnosti, arhitektura dvajsetega stoletja in glasba, ki je bila popularna v istem obdobju. Citre, za mnoge nepoznano glasbilo, inštrument alpskega področja, je občinstvu  predstavil vodja skupine Peter Napret. Med koncertom je profesor Napret, ne samo kot odličen violinist in citrar, temveč tudi kot voditelj, povezoval prireditev in seznanjal publiko z vsebino izvedenih pesmi. Jezikovnih ovir ni bilo, presegla jih je čudovita glasba.

DSC_0048   DSC_0037   DSC_0051

Štirje enkratni mladi umetniki Peter Napret, Anita Veršec, Janja Brlec, Tomaž Plahutnik, citrarji, so na tem nežnem in tihem inštrumentu igrali slovenske ljudske in umetne pesmi, glasbo iz znanih filmov, popularno glasbo, jazz glasbo in glasbo sodobnih skladateljev. Mojstrsko so priredili note za različne glasbene zvrsti, ki jih lahko izvajajo na citrah.

Citre, star inštrument, so končno zaživele in zavzele mesto, ki jim od nekdaj pripada. Osvojile so srca mnogih ljudi in mednje sodimo tudi mi, banjaluški Slovenci in vsi ljubitelji glasbe.