PREDSTAVITEV DRUŠTEV NACIONALNIH MANJŠIN OB DNEVU MESTA

datum: 05.05.2017

kategorija: Novice iz društev po svetu


Letos je mesto Banja Luka pripravilo veliko kulturnih dogodkov, s katerimi je obeležilo Dan mesta. Eden izmed dogodkov je bila predstavitev delovanja in kulturnega ustvarjanja nacionalnih manjšin mesta Banja Luka.

Dan_grada (1)   Dan_grada (2)   Dan_grada (3)

V parku Bana Milosavljevića je bilo 18.4.2017 vse pripravljeno, da bi se nacionalne manjšine predstavile someščanom. Sedem nacionalnih manjšin (Kulturno-prosvetno društvo Ukrajincev »Taras Ševčenko«, Društvo Slovencev Republike Srpske »Triglav«, Društvo Italijanov Banja Luka, Društvo Čehov »Česka beseda«, Kulturno društvo Makedoncev »Vardar«, Društvo Židov Banjaluka in Društvo Črnogorcev in prijateljev Črne Gore) je na stojnicah predstavilo svoje delovanje in kulinariko. Stojnice so obiskali župan Igor Radojičić, načelnica Oddelka za kulturo, turizem in socialno politiko Natalija Trivić in predstavnik nacionalnih manjšin v Skupščini mesta Banja Luka Saša Čudić.

Dan_grada (4)   Dan_grada (8)   Dan_grada (9)

»Za nacionalne manjšine pravijo, da so bogastvo in most do matičnih dežel, z druge strani pa te s svojo raznolikostjo navad, folkloro, kuhinjo in tradicijo bogatijo vsak kraj, v katerem se nahajajo,« je ob obisku prezentacij rekel župan Radojičić.    

Dan_grada (12)   Dan_grada (13) 

 Dan_grada (14)   Dan_grada (15)

Čeprav je bil načrtovan vsebinsko bogat kulturni program, sta ga preprečila mrzlo vreme in dež. Prepričani smo, da bomo imeli v bodoče še veliko priložnosti za predstavitev svojih dejavnosti.