10. LIKOVNA KOLONIJA MAJ 2017 TURANJ

datum: 26.05.2017

kategorija: Novice iz društev po svetu


Otvoritev razstave desete likovne kolonije Ljubezen in morje
V organizaciji Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar, ki združuje Slovence na območju Zadra in severne Dalmacije, je v hotelu Alba v apartmajskem naselju Croatia Sv. Filip in Jakov, potekala 10. likovna kolonija Maj 2017 Turanj.
Na jubilejni likovni koloniji, ki je potekala pod motom Ljubezen in morje /Ljubav i more, so sodelovali umetniki iz slovenskih društev „Triglav“ iz Splita, „Istra“ iz Pulja, Slovenski dom iz Karlovca, Slovenski dom iz Zagreba, „Lipa“ iz Zadra. Pridružili so se tudi umetniki iz Zadra, Sv. Filip in Jakova, Turnja in Zagreba ter iz Sežane. Vsi skupaj so od ponedeljka, 15. pa do petka, 19. maja ustvarjali na likovni koloniji.

„Ta edinstvena likovna kolonija z dolgoletno tradicijo se je profilirala kot srečanje likovnih umetnikov, ki jim hkrati omogoča vpogled  v likovno sceno Slovencev iz Zadra in okolice kakor tudi iz Slovenije,“ je na otvoritvi razstave povedala  Darja Jusup, predsednica Lipe Zadar. „Po  napornih  začetkih vidimo, da smo z vztrajnostjo in predanim delom prišli do jubilejne, 10. likovne kolonije.

044-2

Letošnje kolonije se je udeležilo 13 umetnikov izmed katerih je večina sodelovala na vseh 10. likovnih kolonijah Maj- Turanj. Umetniki Ivan Kosmos, Lenka Zaviršek iz  Split, Adica Dobrić Jelača in Stanka Novković iz Zagreba, Jože Arzenšek, voditelj likovne kolonije in likovne sekcije  Lipa Zadar, Pia Bajlo, Zrinka Majica, Majda Radović, Marija Ivoš  iz  Zadra,  iz Pulja sta sodelovali Neva Pibernik, Vesna Jelinčić, Vesna Papac je prišla iz Karlovca in iz Sežane  Marjan Miklavec. Umetniki so še enkrat presenetili s svojim različnim pristopom oblikovanju na specifičen likovni način svoje intimne stike s Sv. Filip in Jakovom, morjem, mestih ob morju.

034

 

„Pred desetimi leti so v SKD Lipa pogumno začeli projekt likovne kolonije. Poleg posebne umetniške vrednosti likovnog ustvarjanja, je zelo pomembno tudi  dragoceno sodelovanje z Turističnim uradom in opčino Sv. Filip in Jakov. Kot do sedaj, bomo tudi v bodoče  podpora SKD Lipa pri organizaciji likovne kolonije,“ je povedal Igor Pedisić, predstavnik općine Sv. Filip in Jakov.  Pedisić je v imenu Opčine in Turističnega urada sprejel umetniško sliko katero je za 10. obletnico darovalo Slovensko kulturno društvo Lipa.

Deset umetniških slik je podarjeno hotelu Alba,  zahvale pa je Darja Jusup, predsednica SKD Lipa dodelila udeležencem kolonije in Ruži Arzenšek, za sodelovanje  na vseh 10. likovnih kolonijah. Zahvale so dobili še Zadarski list in novinar Velimir Brkić, za medijsko spremljanje vseh dosedanjih likovnih kolonij.

V kulturnem delu programa otvoritve razstave  so nastopili ljudski godci Trio Vetrnica iz Gorišnice,  z voditeljem Konradom Kostanjevcem, Folklorna skupina Zadarski tanac pa je zaplesala stare mestne plese mesta Zadar pod vodstvom  Ivana Baričića. Z recitalom svojih pesmi se je na otvoritvi predstavila Marija Ivoš, pesnica in slikarka ter članica SKD Lipa Zadar.

kud Zadarski tanac na otvoritvi razstave v Sv. Filip in Jakovu

Druženje se je nadaljevalo s pogostitvijo ob pesmi in veselem razpoloženju.

Darja Jusup