Poletne aktivnosti Slovenskega kulturnega društva "Lipa" Zadar 2017

datum: 10.10.2017

Tudi letošnje poletje so bili člani Slovenskega kulturnega društva "Lipa" Zadar najvkljub vročemu poletju zelo aktivni.

V sklopu že tradicionalne manifestacije "Ladja knjigarna-ladja kulinarke 2017" se je ladja na svoji  poti ob jadranski obali, 3. avgusta ustavila v Sv. Filip Jakovu.  Tam sta se v program na povabilo direktorice turistične skupnosti Klare Eškinje, vključila Ruža in Jože Arzenšek, voditelj likovne sekcije društva. Razstavila sta slike z letošnje jubilejne 10. likovne kolonije Maj 2017 Turanj, kjer so sodelovali s svojimi deli Jože Arženšek, Pia Bajlo, Marija Ivoš, Majda Radović ter likovni  umetniki iz drugih slovenskih društev na Hrvaškem in iz Slovenije.

Ladja kulture -Joze Arzenšek   Jože Arzenšek -Ladja kulture v Sv. Filip in Jakovu

14. avgusta pa sta naši članici Marija Ivoš in Andreja Malta, koordinatorica za sekcije društva, sodelovali na pesniškem druženju "Poezija na dvoru" zadrskega Društva književnih ustvarjalcev "Riječi iznad svega" katerega sta obe članici, z branjem svoje poezije.

Andreja Malta prezentira svojo poezijo

Andreja Malta je sodelovala še na petih manifestacijah in sicer 11. avgusta v Perušiću na manifestaciji "Večer duhovne poezije" kjer se je predstavila s svojo poezijo v slovenskem in hrvaškem jeziku. 27. avgusta je na 8. Mednarodnem srečanju  "U spomen na Antu Zemljara" v organizaciji Hrvatskega književnega društva Rijeka, katerega je tudi članica, v Povljani, na otoku Pagu, predstavila svojo poezijo v slovenskem in hrvaškem jeziku. 23. septembra je sodelovala s predstavljanjem svoje kratke proze  na KaLibar festiVal-u v organizaciji zadrske Udruge neafirmiranih pisaca "ZaPis" ketarega je članica od začetka ustanovitve društva. 21. septembra je prisostvovala poetskemu večeru Makedonskega kulturnega društva "Biljana" Zadar, na povabilo predsednice društva Mirjane Majić, kjer se je brala poezija v različnih slavenskih jezikih, v makedonskem, slovenščini  in hrvaščini.

Milenium stih - Marija Ivoš   Andreja Malta, SDK Lipa in Mirjana Majić, Makedonsko društvo Biljana Zadar   Udeleženci pesniškega druženja Poezija na dvorišču

Poletne aktivnosti pa sva zaključili Andreja Malta in Marijo Ivoš v sodelovanju na prvemu zadrskemu Millenium stihu - poetskem maratonu "Riječi iznad svega"  30. septembra v cerkvi sv. Donata. Na manifestaciji je sodelovalo 180 pesnikov, kantaatorjev, pevskih zborov, študentov in profesorjev Društva „Riječi iznad svega“ Filozofske fakultete Zadar. Svoje pesmi v slovenščini in hrvaščini sta predstavili članici Slovenskega klturnega društva Lipa Zadar Andreja Malta in Marija Ivoš.

Andreja Malta

Foto: Andreja Malta, Ruža Arzenšek