KAJ VEMO O PRAZNIKIH?

datum: 22.10.2018

kategorija: Novice iz društev po svetu


Prazniki so tisti dnevi, ki jim dajemo poseben pomen, in tisti, ki so posvečeni kakemu posebnemu dogodku. So povod za druženje in veselje. Vsaka kultura ima svoje praznike, svoje obrede, ki se prenašajo iz roda v rod. Mladi morajo poznati pomen običajev, saj jih bodo le tako lahko ohranili. Društvo Slovencev Triglav Banjaluka sodeluje v evropskem projektu Združeni v različnosti, zato smo praznike v različnih kulturnih okoljih raziskovali tudi pri dopolnilnem pouku slovenščine. Seveda pa smo se posvetili predvsem slovenskim praznikom.

Svoje znanje smo pokazali na kvizu, ki je bil v Banjaluki v soboto, 20. oktobra. To je bil že šesti kviz za učence dopolnilnega pouka slovenščine iz vse Bosne in Hercegovine. Učencem iz Sarajeva, Zenice, Kaknja, Tuzle, Teslića, Slatine in Banjaluke sta se pridružila dva učenca iz Niša. Zbrali smo se v Židovskem kulturnem centru, prijetno dopoldne smo preživeli ob odgovarjanju na zanimiva vprašanja. Zmagala je ekipa Tuzle. Poslušalci so povsem napolnili dvorano in izvedeli veliko novega.

kviz   kviz   kviz

Kviz sta pripravila in vodila Darko Hederih, avtor knjig Male sive celice, in dramski igralec Pavle Ravnohrib. Taki dogodki so priložnost za druženje, ob pripravah na kviz se tudi marsikaj naučimo. Ali ste vedeli, da ima dedek Mraz na glavi kučmo, da kurenti zbirajo robčke, da gregorjevo praznujemo v spomin na čase, ko so se obrtniki veselili, da se je dan toliko podaljšal, da ni več treba delati ob svečah? Vse to so se učili naši učenci. To znanje je del kulturne dediščine in prav je, da mladi odraščajo ob zavedanju svojih korenin.

kviz   kviz   kviz

Barbara Hanuš