19-letnica v Avstraliji opravila maturo iz slovenščine

datum: 27.11.2018

kategorija: Novice iz društev po svetu


Julija Cvetkovič, ki od svojega sedmega leta živi v Avstraliji, je tam opravljala maturo iz maternega jezika. To je bil precejšen organizacijski zalogaj, a z rezultatom je lahko zadovoljna. Dobila je oceno 5 na lestvici do 7, ki velja v Avstraliji. In kje je lepše? Vprašanja ne mara. "To je tako, kot da bi te vprašali, katerega od staršev imaš raje," pravi.

4f2e5115d7_62168963

 

 Julija CvetkovičFOTO: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

 

19-letna Julija Cvetkovič, Slovenka, ki že od svojega sedmega leta živi v Avstraliji, je v svoji novi domovini opravila maturo iz slovenščine, so objavili na spletni strani ministrstva za izobraževanje. 

Maturo iz slovenskega jezika je Julija tako kot njeni slovenski vrstniki opravljala že maja letos, v minulih dneh pa se je spoprijela še z ostalimi maturitetnimi izpiti. Šolsko leto v Avstraliji se namreč zaključi 15. novembra. Rezultate bodo izvedeli januarja, medtem ko je za rezultate mature iz slovenskega jezika Julija že izvedela. Opravila jo je z oceno 5 na ocenjevalni lestvici do 7, ki velja v Avstraliji.

Julija zdaj uživa v počitnicah, v pogovoru, ki so ga objavili na spletni stani ministrstva, pa je v smehu povedala, da s prijateljicami in prijatelji kar ne vedo, kaj bodo počeli do februarja, ko se začne študijsko leto.

Rojena v Sloveniji, pri sedmih letih odšla v Avstralijo

Julija se je rodila v Sloveniji, osnovno šolo je začela obiskovati v Domžalah. Ko je bila stara sedem let, se je proti koncu leta s starši preselila v Avstralijo. Najprej v Melbourne, kjer ji do konca januarja, ko se tam začne šolsko leto, ni bilo treba sesti v šolske klopi. Nato pa je vstopila v tretji razred. Sprva ji ni bilo enostavno, saj ni znala angleškega jezika. "Težave sem imela z angleščino, pa tudi vsi te kot tujca gledajo drugače, ker nisi njihov. V začetku sem izostajala od pouka matematike in drugih predmetov, ker sem morala obiskovati ure učenja angleščine," pripoveduje. Ko jo je osvojila, je postalo lažje.

S starši so se nato preselili v Brisbane, kjer je nadaljevala šolanje, ki sicer v Avstraliji traja 12 let. "Osnovna in srednja šola sta v bistvu združeni," pojasni Julija. Ko je zaključila deveti razred, se je odločila, da se vpiše na Queensland Academies for Creative Industries. Šolo je izbrala, ker omogoča mednarodno maturo, saj bi si rada pustila odprtih čim več vrat. Del študija želi opraviti tudi v Sloveniji. 

Velik organizacijski izziv

"Zavedala sem se, da če želim študirati v Sloveniji, moram zelo dobro znati slovenski jezik. Pogovorno ga znam dobro, tudi dopisujem si s prijatelji iz Slovenije, ne znam pa knjižne slovenščine, sem ocenila. Kako opraviti maturo tudi iz slovenskega jezika? Z mami sva se poglobili v to, kontaktirali sva šolo, kjer so nam povedali, da moram najti učiteljico, ki me bo pripravila za maturo iz slovenščine. Najprej sva iskali med Slovenci v Avstraliji, a ni bilo nikogar, ki bi znal učiti po kriterijih, ki so primerni za mednarodno maturo. Potem sva iskali v Sloveniji in tako prišli do učiteljice slovenskega jezika Mojce Osvald, ki poučuje na Gimnaziji Bežigrad," je opisala dolgo pot do mature iz slovenskega jezika.  

Na svoji matični šoli se je enkrat tedensko srečevala z učiteljico angleščine in ji poročala, kako napreduje učenje s slovensko učiteljico, sicer pa je bila neprestano v stiku z Mojco Osvald. Nad sodelovanjem z njo je navdušena. "Z Mojco Osvald sva bili na zvezi že od lani preko Skype-a. Predebatirali sva literaturo, ki sem jo morala prebrati, napisati sem morala esej in opraviti vse ostalo, kar zahteva matura iz slovenskega jezika." V tem času sta se dvakrat srečali tudi v Sloveniji.

Bo prišla študirat v Ljubljano?

"Veselim se februarja, ko bom odšla študirat. Upam, da bom sprejeta na Queensland University of Technology. Ta namreč ponuja študijsko izmenjavo z ljubljansko ekonomsko fakulteto," je povedala Julija. 

O tem, da bi celoten študij opravila v Sloveniji, ne razmišlja. "V Avstraliji živi moja družina, tu imam svojo družbo, navadila sem se Avstralije, zato za pet let ne bi šla študirat v Slovenijo. Poleg tega Slovenija kot država ni tako poznana, zato menim, da mi bo avstralska diploma odprla več vrat."

Vprašanje, ki ji ga raje ne postavite: Kje je lepše?

Slovenijo ima Julija rada. Najbolj jo jezi, ko jo sprašujejo, kje je lepše, v Sloveniji ali v Avstraliji. "To je tako, kot da bi te vprašali, katerega od staršev imaš raje." 

 

Naša družina obožuje Slovenijo. Negujemo slovenski jezik in tradicijo. Pri nas pečemo potico, imamo maškare… —Juija Cvetkovič

Za Avstralijo pravi, da ponuja več možnosti za zaposlitev in za življenje, kakršno ji je všeč. "Služba v Avstraliji človeku dopušča, da ima dovolj prostega časa zase in za družino. Tako je tudi v šoli. Ko sem bila v Sloveniji, me je učiteljica Mojca, z dovoljenjem vodstva Gimnazije Bežigrad, povabila, da sem šla tudi v njen razred na bežigrajski gimnaziji. Dobila sem občutek, da je v slovenskih šolah precej stresno. Pri nas je bilo bolj sproščeno. V razredu so denimo za sedenje na voljo žoge za jogo, pa vreče, sediš lahko tudi na tleh, kakor želiš. Vse je zelo sproščeno. Učitelji so prijazni, dovoljeni so različni načini učenja. Ni pomembno, po kateri poti prideš do znanja. Pomembno je, da ga osvojiš. Rada imam šolo, res dobre izkušnje imam z njo. Veliko mi je dala. Znanje, izkušnje za življenje, naučili so me, kako si organizirati čas, obenem pa je pomembno, da šola vselej dopušča tudi dovolj prostega časa. Tudi moji starši so bili zelo odprti in niso zahtevali, da domov nosim samo sedmice, kar je najvišja ocena v Avstraliji. Ocene so pomembne samo zato, da prideš na univerzo."

Za konec so jo vprašali tudi, česa si želi v prihodnje? "Veselja in zdravja si želim v življenju," je odgovorila. "Želim si takšno življenje in službo, ki dopušča, da imaš poleg službe tudi zasebno življenje in družino."