20. MARTINOVANJE

datum: 30.11.2018

kategorija: Novice iz društev po svetu


„Spoštovane dame in gospodje, cenjeni gostje, dragi člani Društva Triglav Banjaluka, lepo pozdravljeni na letošnjem 20. martinovanju,“ tako je 24. novembra 2018 v salonu Valentin vse prisotne pozdravil napovedovalec, novinar, idejni vodja in naš prijatelj mag. Dušan Tomažič iz Maribora.

Kot vsako leto smo tudi letos  banjaluški Slovenci proslavili star slovenski običaj, krst vina. Z nami so se družili predstavnik konzularne pisarne Veleposlaništva Republike Slovenije Marjan Ristič, predstavniki Uprave mesta Banjaluka, predstavniki Ministrstva za izobraževanje in kulturo Republike Srbske, ugledni gosti  iz Banjaluke, predstavniki knjižnice Antona Tomaža Linharta iz Radovljice, predstavniki Društva Primorci in Istrani v Prekmurju, številni sponzorji, člani slovenskih društev v BiH, člani narodnostnih skupnosti in učitelji različnih osnovnih in srednjih šol iz Slovenije, Banjaluke in Slatine.

Martinovanje   Martinovanje

Začeli smo ob 19.30, tako kot je bilo predvideno. Prvi so nastopili člani pevskega zbora Društva Slovencev Triglav Davorin Jenko. Zbor, ki poje pod taktirko mag. Vanje Topić, je odlično popestril razpoloženje večera. Mladi plesalci folklorne skupine Društva Slovencev Triglav so odlično izvedli koreografijo, ki jo je pripravil njihov vodja Predrag Savić. Tudi Članica našega Izvršnega odbora Ana Marjanović je v lepem jedrnatem pozdravnem  govoru obudila spomin na naše člane, ki so odšli v večnost, na ohranitev jezika, kulture in običajev, med katere sodi tudi proslavitev krsta vina.

Martinovanje   Martinovanje

Krst vina je bil tokrat  enkraten, inovativen in za vse vesel dogodek. Za nas so ga pripravili naši gosti iz Prlekije. Rodovitnost prleških trt in sposobnost vinarjev iz tega področja sta znani od nekdaj. Vredno je omeniti, da je bila Društvu Slovencev Triglav dana sreča in možnost, da na martinovanju predstavijo dobro in žlahtno vino mladega vinarja in podjetnika Mirana Tropa. Krst vina je potekal ob žametnem glasu sv. Martina, ki ga je upodobil direktor Radia Prlek gospod Peter Kirič s pomočjo vinogradnika Mirana Tropa.

Lepo je bilo sodelovati in uživati ob starem slovenskem običaju, ki so ga našim gostom in nam, Slovencem, ki živimo zunaj matične domovine, predstavili Dušan Tomažič, Peter Kirič, Miran Trop ter glasbena skupina Efekt  iz Novega mesta, ki jo je k nam povabila predsednica  Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto Branka Bukovec.

Na  martinovanju je Društvo Slovencev Triglav Banjaluka predstavilo Bilten, v katerem so zapisane vse aktivnosti, ki jih Društvo skozi vse leto uspešno uresničuje. 

Nataša Kajmaković

https://www.youtube.com/watch?v=wfq-aNSiwoQ