Odprtje razstave NESNOVNA KULTURNA DEDIŠČINA SLOVENIJE V LUČI UNESCOVE KONVENCIJE

datum: 21.02.2019

V torek, 19. februarja, ob 18.00 je bilo v Banskem dvoru v Banjaluki odprtje razstave Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove konvencije. Avtorici potujoče razstave plakatov sta dr. Nena Židov in mag. Anja Jerin, kustosinji Slovenskega etnografskega muzeja, ki je koordinator ohranitve nesnovne kulturne dediščine v Republiki Sloveniji.

Na 24 panojih so s pomočjo fotografij in kratkimi opisi  predstavljeni  narodni običaji, umetelnosti, rokodelstva in ostale tradicije, ki so proglašene za nesnovno kulturno dediščino Slovenije, od tega so štiri  uvrščene v Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. To so klekljanje čipk v Sloveniji, umetnost suhozidne gradnje, Škofjeloški pasijon in obhodi kurentov. Dodan je še pano o 20. maju – svetovnem dnevu čebel, ki ga je na pobudo Slovenije razglasila Organizacija Združenih narodov.

Razstavo je odprla veleposlanica Republike Slovenije v BiH Zorica Bukinac, ki je v svojem govoru poleg predstavitve razstave poudarila pomembnost ohranitve nesnovne kulturne dediščine. MePZ Davorin Jenko je zapel pesem Tam sem jaz doma. Na odprtju  so bili poleg članov Društva Slovencev Triglav Banjaluka, ki je bilo organizator  dogodka, prisotni  predstavnik Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence  v zamejstvu in po svetu dr. Zvone Žigon, konzul Konzularne pisarne  veleposlaništva Slovenije  v Banjaluki g. Marjan Ristič in predstavniki drugih slovenskih društev  v BiH.

Razstava je postavljena v salonu Bana Svetislava Tise Milosavljevića v Banskem dvoru.

BL   BL   BL

Prevod: Nataša Kajmaković