Kmečke žene iz Ormoža navdušile Zadar

datum: 15.06.2019

„Zadovoljne smo s svojim nastopom in hvalažne, ker smo imeli priložnost nastopiti na tako odmevni prireditvi,“ je povedala Milena Rajh, predsednica Društva kmečkih žena Ormoža. Povedala je, da društvo žena v aktivih deluje že 50 let a zadnjih 26 let, so organizirane v društvo. Menjale so se generacije, pa je umetniška voditeljica Marta Gorenc pripravila repertoar s katerim so nastopale po Sloveniji , Hrvaški, Brusselu in na številnih humanitarnih koncertih in gostovanjih.

S svojim nastopom na 14. mednarodnem dnevu kulturne različnosti v  Zadru, so poskrbele za veselo vzdušje dobro razpoloženih pripadnikov različnih narodnih manjšin in domačinov. Na dnevu kulturne različnosti predstavili so se z svojim kulturno umetniškim programom tudi Makedonci, Čehi, Poljaki, Srbi, Bošnjaki, Rusi..

Zadar M   Zadar M

Prisotne so na prireditvi  z besedami dobrodošlice pozdravili župan mesta Zadra dr. Branko Dukić in Božidar Longin, župan Zadarske županije. Dukić je poudaril, da – kulturna različnost predstavlja za sožitje pomemben deležnik razvoja, a njeno spoštovanje je hkrati spoštovnje in priznanje človekovih pravic.

„Pri seznanjanju z njihovo kulturo in tradicijo so takšna srečanja brez vsake politične konotacije. Pripadniki različnih manjšin, so s svojim prihodom v Zadarsko županijo obogatili z tradicijo in  kulturo, ki so jo prinesli,“ je povedal Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Veselko Čakić, predsednik Koordinacije narodnih manjšin je poudaril pomembnost negovanja svoje kulture in tradicije s čim bogatijo vrednote svojih pripadnikov.

Mednarodni dan kulturne različnosti se je nadaljeval s kulturnim programom in gastro ponudbo.

Posebno atraktivna je bila bogata ponudba gastronomskih specijalitet vseh manjšin.

Na slovenski stojnici so bili posebno opaženi hladni narezki z  bučnim oljem, prleške delicije, domače klobase, sedem vrst potic, od orehove, sirove, makove pa do pehtranove, zaseka. Ni manjkalo niti domače kapljice iz Jeruzalema, .

Zadar M   Zadar M

Za spomin na nastop v Zadru sta Darja Jusup in Rafaela Štulina, predsednica in dopredsednica Lipe, izročili darila Mileni Rajh, predsednici Društva kmečkih žena Ormoža.

Zadar M

Po končanem nastopu so si gostje Slovencev v Zadru, Društvo kmečkih žena Ormoža, ogledale znamenitosti  Zadra, posebej Morske orglje in Pozdrav soncu.

Tekst: Darja Jusup