LADJE, LJUDJE, MORJE

datum: 14.06.2019

kategorija: Novice iz društev po svetu


SLOVENSKI UMETNIKI NAVDUŠILI DALMATINCE
Z zemljo iz Slovenije naslikal Sveti Filip in Jakov
„Slika se mi zelo dopade. Rada bi jo imela,“ je rekla Klara Eškinja Glavan. Izrazila je zadovoljstvo, ker se likovna kolonija v organizaciji Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar, odvija že dvanajsto leto zaporedoma in je postala neizogiben del turistične promocije Sv. Filipa in Jakova.
V hotelu Alba, apartmansjega naselja Croatia v Sv. Filip in Jakovu, je odprta razstava 12. Mednarodne likovne kolonije „Maj 2019“ na temo „Ladje, ljudje, morje“, ki se je odvijala v organizaciji Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar.

„Cilj je dosežen, sodelovalo je skupaj štirinajst slikarjev iz društev Slovencev iz Zadra, Splita, Zagreba in Karlovca. Pridružili so se nam še številni hrvaški likovni umetniki iz Zadra, Sv. Filip in Jakova, Vira in Turnja, ter slovenski likovni umetniki iz Novega mesta, Šmarjeških toplic,“ je poudarila Darja Jusup, predsednica Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar.

Slikali pet dni

Slike nastale v petih dneh, kolikor je trajala kolonija Maj 2019, so razstavili Ivan Kosmos iz Slovenskega kulturnega društva Triglav Split, Stanka Novković in Adica Dobrić Jelača iz Slovenskega doma Zagreb, Marijan Miklavec iz Sežane, Boža Jambrek iz Novega mesta, Metoda Turk iz Šmarjeških toplic, Pavle Ščurk iz Ljubljane, Ivo Kolar iz Topolščice, Edi Sever iz Škofje Loke, ter pridruženi člani SKD Lipa Zadar – Nada Pia Bajlo, Marija Ivoš, drugače voditeljica kolonije, Majda Radović, Vir, Zrinka Majica, Sv. Filip in Jakov in Jože Arzenšek, Turanj.

Letošnji likovni koloniji se je prvič pridružila znana, nekajkrat nagrajena skupina slovenskih potojočih slikarjev ART FEMIPS, ki združuje slikarje iz Sežane, Ljubljane, Škofje loke in Topolščice. Organizirajo mednarodne likovne kolonije po Evropi in po svetu, največ po Argentini in Ameriki.

„Vsak umetnik sam izbira motive, ki se nanašajo na to podnebje, ladje, ljudi in morje,“ je pojasnila Marija Ivoš, voditeljica 12. mednarodne likovne kolonije, ter se zahvalila za tradicionalno podporo Turističnemu uradu Opčine Sv. Filip in Jakov na čelu z donedavno direktorico Klaro Eškinjo Glavan, sedaj višjo strokovno svetnico za splošne zadeve in prireditve opčine Sv. Filip in Jakov.

likovna Zadar   likovna Zadar

Otvoritev ob pesmi in plesu

likovna Zadar   likovna Zadar

Ob svečanem odprtju razstave je bil zanimiv kulturno umetniški program, v katerem so nastopili pesniki in kulturno umetniška društva iz Hrvaške in Slovenije. Svoje pesmi so recitirale Metoda Turk, Zorica Buljanović in Marija Ivoš, s spletom pesmi in plesov je nastopila otroška folklorna skupina „Sv. Roko“  iz Sv. Filip in Jakova, ter dvajset dobro uigranih odraslih folkoristov KUD „Sv. Roko“ z voditeljem Ivanom Eškinja.

likovna Zadar   likovna Zadar

Sledil je odličen nastop glasbenikov skupine Rute KUD Slovenj Gradec, ki izvajajo slovenske narodne pesmi. Pri otvoritvi razstave je voditeljica Marija Ivoš poudarila, da ima večina slikarjev za seboj bogate umetniške življenjepise, neštetokrat so razstavljali samostojno in na skupnih razstavah v večjih mestih Slovenije, kakor tudi na Hrvaškem in po Evropi.

Vendar pa je najbolj opaženo sliko ustvaril slikar Marijan Miklavec, ki je z zemljo prinešeno iz Slovenije, naslikal panoramo Sv. Filip in Jakov.

12. mednarodna likovna kolonija se je odvijala pod pokroviteljstvom Turističnega urada opčine Sv. Filip in Jakov, v okviru Mednarodnega dneva kulturne različnosti katerega pokrovitelji so Mesto Zadar in Zadarska županija, s podporo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu in Savjeta za nacionalne manjšine Republike Hrvaške.

likovna Zadar

Razstava v preddverju hotela Alba ostaja odprta do 30. junija. Pričakujejo se številni obiskovalci in turisti.

Tekst: Darja Jusup

Foto: Metoda Turk, Rafaela Štulina