Ustvarjalne delavnice ob slovenskem kulturnem prazniku

datum: 12.02.2020

kategorija: Novice iz društev po svetu


8. februar je slovenski kulturni praznik, dan, ko se spominjamo smrti slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture je bil na ta dan prazničen, spomin na pesnika smo počastili z ustvarjalnimi delavnicami.

Z nami sta bili kustosinji Gorenjskega muzeja Kranj Anja Poštrak in Barbara Kalan. Na Osnovni šoli G. S. Rakovski sta izvedli tri delavnice za otroke in mladostnike. Učenci so pisali z gosjimi peresi, barvali so podobe oblačil iz obdobja romantike, ob zemljevidu Gorenjske so prizore iz Prešernovega življenja umeščali po krajih (npr. rojstna hiša, Prešernovo gledališče, Prešernov gaj, Prešernov trg …).

delavnice BL   delavnice BL   delavnice BL

Kranj je Prešernovo mesto, tam je France Prešeren umrl in tam je pokopan. Kustosinji sta povedali, kaj se v Kranju dogaja 8. februarja, pokazali sta različne slikanice Prešernovih del, pri mladostnikih sta posebej poudarili sporočilo Zdravljice. Mladostniki so spoznali tudi življenje in delo Valentina Vodnika, saj je Gorenjski muzej Kranj v Vodnikovem letu pripravil razstavo Valentin Vodnik – Kranjcev prvi poet.

   delavnice BL   delavnice BL   delavnice BL

Namen delavnic je bil mladim približati življenje in delo dveh pomembnih slovenskih ustvarjalcev: Valentina Vodnika, ki je ustvarjal v obdobju razsvetljenstva, in Franceta Prešerna, ki je ustvarjal v obdobju romantike. Učenci se največ naučijo, če so sami dejavni, in ustvarjalne delavnice jim bodo prav gotovo ostale v spominu. Za spomin pa so dobili tudi knjigo Prešernovih pesmi.

delavnice BL   delavnice BL   delavnice BL

Barbara Hanuš