Odprtje razstave o Valentinu Vodniku

datum: 19.02.2020

kategorija: Novice iz društev po svetu


Društvo Slovencev Triglav Banjaluka vsako leto počasti slovenski kulturni praznik in pripravi več kulturnih prireditev. Prešernovi dnevi so priložnost, da prebivalcem Banjaluke pokažemo dosežke slovenske kulture in umetnosti.

V Glasbenem paviljonu v parku Petra Kočića je v soboto, 8. februarja 2020, v pozdrav vsem, ki smo se zbrali v spomin na Franceta Prešerna, zazvenela slovenska pesem Lipa zelenela je. Zapeli so jo pevke in pevci pevskega zbora Davorin Jenko, ki ga vodi magistra Vanja Topić. Veliko Slovencev in prijateljev Slovencev se je zbralo na odprtju razstave o Valentinu Vodniku. Z nami je bil tudi predstavnik Veleposlaništva Republike Slovenije konzul Marjan Ristič. V imenu Društva Slovencev Triglav je spregovorila Nataša Kajmaković. Posebej je pozdravila gostji iz Slovenije - kustosinji Anja Poštrak in Barbara Kalan sta prišli iz Prešernovega mesta – Kranja. Mesti Kranj in Banjaluka sta pobrateni, redno sodelujemo s kranjskimi šolami in s fotografskim društvom iz Kranja, tokrat pa smo sodelovanje obogatili z gostujočo razstavo Gorenjskega muzeja Kranj Valentin Vodnik – Kranjcev prvi poet.

VV BL   VV BL   VV BL

Leto 2019 je bilo Vodnikovo leto, praznovali smo 260 let od rojstva Valentina Vodnika, ki je ustvarjal v obdobju razsvetljenstva.  Podobno kot Dositej Obradović pri Srbih se je Valentin Vodnik pri Slovencih zavzemal za širitev znanja in za uporabo slovenskega jezika, poudarjal je pomen izobraževanja. Pesmi je izdal v zbirki Pesmi za pokušino, ki je prva slovenska pesniška zbirka. Pisal je tudi basni, uganke, razne kuharske in medicinske priročnike. Izdajal  je prvi slovenski časopis Ljubljanske novice. Na odprtju razstave so učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz Slatine in Banjaluke nastopili s kratkim prizorom pred Vodnikovim spomenikom in z recitacijami  njegovih del, kustosinji Gorenjskega muzeja Kranj pa sta predstavili razstavo Valentin Vodnik – Kranjcev prvi poet.

VV BL   VV BL   VV BL

Obiskovalci so si z zanimanjem ogledali razstavo. Prešernov dan, izpolnjen z dopoldanskimi ustvarjalnimi delavnicami in večernim odprtjem razstave, se je zaključil ob pogovorih in prešernem druženju.

VV BL   VV BL

Barbara Hanuš