V BANJALUKI SMO PRAZNOVALI PREŠERNOV DAN, SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

datum: 10.02.2021

kategorija: Novice iz društev po svetu


Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, 8. februarja praznujemo na obletnico smrti slavnega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ta dan Slovenci po vsem svetu praznujemo v njegovo čast. Društvo Slovencev RS Triglav Banjaluka tradicionalno vsako leto obeleži ta veliki kulturni praznik, letos v tem težkem času pandemije covid v Banjaluki praznujemo slovenski kulturni praznik v prilagojenih okoliščinah in s spoštovanjem vseh epidemioloških ukrepov.
Letošnje praznovanje Prešernovega dne je bilo v petek, 5. februarja 2021, v prenovljenih prostorih Društva Triglav.

Gospa Nataša Kajmaković je ob izbranih skicah iz življenja in dela za trenutek spomnila vse prisotne na Prešernov prispevek k slovenski kulturi. Recitacijo Prešernovih pesmi je spremljala projekcija podob, ki je še dodatno spomnila na bogastvo, ki nam ga je zapustil Prešeren.

BL  

Poslušali smo odlomke njegovih velikih del, na primer prvi sonet O, Vrba iz Sonetov nesreče, v katerem pesnik prikazuje svoje življenje, kakršno bi lahko bilo, če ne bi zapustil rodne vasi, nato pesem Pevec, ki govori o pomenu poezije in poklicanosti, elegijo Slovo od mladosti, ki govori o osnovnih življenjskih spoznanjih in pesnikovi osebni usodi. Slišali smo tudi prvo Prešernovo balado Povodni mož, ki jo je priredil znani slovenski skladatelj Miha Renčelj.

BL   BL

Druženje je bilo tudi priložnost, da so člani Društva Triglav v novem bralnem kotu prebrali nekaj slovenskih del. Druženje članov smo zaključili s pogostitvijo.

S tem se praznovanje Prešernovih dni v Banjaluki še ne bo končalo. Februar, mesec kulture, bomo člani Društva Triglav namenili razvrščanju številnih knjig v slovenskem jeziku in oblikovanju knjižnice v prenovljenih prostorih Društva. Poleg bogate knjižnice obstaja tudi majhen bralni kotiček, kjer lahko člani uživajo v branju literature, napisane v slovenskem jeziku.

BL

Na ta način Društvo Slovencev Triglav Banjaluka nadaljuje s svojim delom na področju ohranjanja slovenskega jezika, kulture in identitete.

BL

Anita Čemažar Marković