XII. Slovenski dan v Slatini

datum: 01.07.2021

kategorija: Novice iz društev po svetu


XII. Slovenski dan je bil 27. junija 2021 v Jaružanih pri Slatini, v čudovitem okolju Parka narave. Ta dogodek je skupaj s tradicionalnim martinovanjem praznik slovenstva. Društvo Triglav vsako leto organizira to prireditev v "slovenski vasi" v Slatini, kamor so se preselile številne slovenske družine, ki so prinesle svoje običaje in sprejele običaje lokalnega prebivalstva.

Društvo Triglav je lani ta dan obeležilo skromneje, v ožjem krogu ljudi, saj smo spoštovali vse ukrepe, ki so jih predpisali pristojni organi, v upanju, da bo naslednje praznovanje bolj sproščeno in veselo. Letos je res tudi bilo z našimi dragimi prijatelji.

Slov dan v Slatini

 

Prisotne je v imenu Društva pozdravil Mladen Lunić, član Društva, ki je tudi gostitelj v Slatini. Naše druženje so popestrili Branka Bukovec iz Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Dušan Tomažič, novinar RTV Slovenija, ki je tudi avtor knjige Slovenska narodna manjšina v BiH, predstavniki Vojske Republike Slovenije, predstavniki slovenskih društev iz različnih mest BiH, predstavniki narodnih manjšin mesta Banja Luka, in sicer Čehi, Italijani, Ukrajinci, Makedonci in Madžari, ter predstavnik Ministrstva za izobraževanje in kulturo Republike Srbske.

Slov dan v Slatini

Ta dan je bil priložnost za predstavitev značilne slovenske hrane. Na stojnicah so bili poleg tradicionalne hrane Slovencev in drugih narodnih manjšin predstavljeni tudi nekateri predmeti, ki so značilni za državo porekla narodne manjšine.

Slov dan v Slatini  Slov dan v Slatini

     

V kratkem slavnostnem delu programa nas je prvi razveselil Mešani pevski zbor Društva Triglav Davorin Jenko z dvema pesmima, potem so se nam predstavili gostje iz Slovenije, ki so prišli iz Novega mesta. Branka nas vedno preseneti z obiskom mladih umetnikov iz Slovenije, tudi tokrat je bilo tako. Z njo je prišla Danijela, trebušna plesalka, ki nas je s svojim čudovitim plesom popeljala v povsem drugačno okolje, pa tudi Tjaša, pevka, ki je zapela nekaj slovenskih zimzelenih pesmi.

  Slov dan v Slatini   Slov dan v Slatini   Slov dan v Slatini

V sproščenem nadaljevanju druženja sta nas Blaž in Simon zabavala s slovensko glasbo s čudovitimi zvoki harmonike in kitare.

Slov dan v Slatini

Čeprav razpršeni po Bosni in Hercegovini, smo bili danes, kot je povedala ministrica dr. Helena Jaklitsch v svojem nagovoru Slovencem po svetu ob 30. letih samostojnosti Slovenije, skupaj, združeni v eno veliko slovensko družino.

Ana Marjanović