Srečanje v moji deželi 2003

21.07.2003

Pregled aktivnosti v okviru Srečanja v moji deželi 2003
 • 13. likovna kolonija za slovenske likovne umetnike po svetu od 21. junija do 29. junija 2003 v Mostu na Soči.
  Osem slovenskih umetnikov iz Švedske, Nemčije, Francije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine bo pod organizacijskim in strokovnim vodstvom avstralske Slovenke in akademske slikarke Nataše Škof upodabljalo motive Mosta na Soči in okolice. V sodelovanju s Turističnim društvom Most na Soči bomo poskrbeli, da bodo kraj čim pristneje spoznali, večere pa bodo preživeli v okviru programa prireditev 31. noči na jezeru.

 • 2. seminar za mlade rojake od 3. julija do 6. julija 2003 na Bledu.
  Slovenska izseljenska matica v okviru "Srečanja v moji deželi 2003" letos organizira drugi seminar za mlade rojake. Redni, seminarski del bo zajemal predavanja in diskusije na temo možnosti štipendiranja, srednješolskega izobraževanja ter študija v Sloveniji. Popoldanski del pa je namenjen okroglim mizam, delavnicam, izmenjavi izkušenj in predstavitvi projekta Turistične zveze Slovenije ''Mladi, znanje in turizem''. Pri predstavitvi bo sodelovala tudi Gorenjska turistična zveza. Pa tudi za rekreacijo in zabavo bo poskrbljeno. Predavatelji na seminarju in moderatorji so odgovorni za obravnavano problematiko na ministrstvih RS in v drugih organizacijah.

 • Slovenski izseljenski pohod na Triglav od 4. julija do 6. julija 2003.
  Slovenska izseljenska matica v okviru "Srečanja v moji deželi 2003" letos organizira prvi Slovenski izseljenski pohod na Triglav od 4. do 6. julija 2003. Pohodniki bodo prehodili pot iz doline Vrat na Kredarico, preko Triglava do Sedmerih jezer in pohod zaključili v Bohinju, od koder bo poskrbljeno za avtobusni prevoz na osrednjo prireditev srečanja na Bledu. Za sodelovanje na pohodu je prijave posredovalo petdeset udeleženk in udeležencev iz Kanade, Avstralije, Južne Afrike, Nemčije, Bosne in Hercegovine in Hrvaške.

 • Turneja harmonikarske skupine Fontana Slovene Button Accordion Club po Sloveniji.
  Iz ZDA prihaja v času od 26. junija do 6. julija harmonikarska skupina Fontana Slovene Button Accordion Club, ki bo obiskala Ljubljano, Rogaško Slatino, Kamnik, Bled, Kranjsko goro, Portorož, Lipico in Postojnsko jamo. Na njihovo željo jim je SIM organizirala nastope v Ljubljani, Strunjanu, Rogaški Slatini, Radovljici in na Bledu. Skupino bomo sprejeli tudi na SIM, kjer se bodo srečali s predstavniki osnovne šole heroja Janeza Hribarja iz Starega trga pri Ložu, saj so predniki vodje skupine iz tega konca Notranjske. Harmonikarska skupina bo ob zaključku obiska v Sloveniji nastopila še v kulturnem programu Srečanja v moji deželi na Bledu.

 • Turneja folklorne skupine SKPD Slovenija Berlin po Sloveniji.
  Folklorna skupina SKPD Slovenija Berlin bo od 27.junija do 7. julija 2003 na obisku v domovini. Obiskali bodo Ljubljano, Drežnico, Most na Soči, Novo Gorico, Hrušico pri Il. Bistrici, Osp, Kočevje, Rogaško Slatino in Bled.

 • Osrednja prireditev Srečanja v moji deželi 2003 bo v nedeljo 6. julija 2003 na Bledu.
  10:00 Sveta maša za izseljence v farni cerkvi na Bledu
  14:00
  Pozdravni govor predsednika SIM
  Pozdravni govor župana Občine Bled
  Pozdravni govor častnega gosta
  Kulturni program:
  1.Narodno-zabavni ansambel Vejca, Zenica, BiH
  2. Ženski pevski zbor društva »dr. France Prešeren«, Šibenik, Hrvaška
  3. Glasbena skupina Avstralskih 5 iz Avstralije
  4. vokalna skupina Nagelj, Kočevje, SLO
  5. Harmonikarska skupina Fontana Slovene Button Accordion Club, Kalifornija, ZDA
  6. Mešani pevski zbor Les Rolandins, Mons, Belgija
  7. Pevka Lidija Lapuh iz Avstralije
  8. Pevec Marjan Zgonc, SLO
  9. Folklorna skupina društva Slovenija Berlin, Nemčija
  10. Mladinski pevski zbor Quo Vadis, Postojna SLO
  11. Mešani pevski zbor Leopold Volkmer, Tuzla, BIH
  12. Mešani pevski zbor Camerata Slovenica, Sarajevo, BIH
  13. Pevski zbor Triglav, Lesce, SLO
  17:00 – 24:00 glasba za zabavo: ansambel Svetlin, SLO

  V Kulturnem programu se bodo predstavili pevski zbori in folklorne skupine iz Slovenije ter slovenska društva iz Nemčije, Belgije, Združenih držav Amerike, Avstralije, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške s skupaj 250 nastopajočimi. Izvedbo kulturnega programa Srečanja v moji deželi 2003 je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Javni sklad za kulturne dejavnosti ter soorganizator Srečanja - društvo EJGA in gostitelj - Občina Bled.

 • Tretje tradicionalno srečanje slovenskih izseljencev in Slovencev iz zamejstva v Državnem zboru Republike Slovenije bo v torek 8. julija 2003.
  Komisija Državnega zbora Republike Slovenije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu pripravlja tudi letos tradicionalno vseslovensko srečanje Slovencev, ki živijo zunaj meja Republike Slovenije. Vseslovensko srečanje, ki bo letos potekalo že tretjič bo v torek, 8. julija 2003 ob 10.00 uri, v veliki dvorani Državnega zbora Republike Slovenije in bo trajalo predvidoma do 18. ure. Njegov namen je srečanje Slovencev, ki živijo v zamejstvu in po svetu, s predstavniki državnih oblasti, ki v skladu z Ustavo Republike Slovenije in obema Resolucijama Državnega zbora Republike Slovenije skrbimo za slovenske manjšine, izseljence in zdomce.Dodatne informacije so vam na voljo v tajništvu SIM, Cankajeva 1, 1000 Ljubljana tel: ++386 (0)1 24 10 280, fax: ++386 (0)1 425 16 73, e-naslov: tajnik@zdruzenje-sim.si

Program Srečanja v moji deželi 2003

Tradicionalna prireditev Združenja Slovenska izseljenska matica SREČANJE V MOJI DEŽELI bo letos potekala na Bledu in v okolici od četrtka, 3. julija, do nedelje, 6. julija.

četrtek, 3. julij 2003
- prihod in namestitev
- družabni večer

petek, 4. julij 2003
- 5:30 iz Kongresnega trga v Ljubljani odhod z avtobusom do Aljaževega doma v Vratih
- 7:30 pohod po Tominškovi poti do Kredarice (za udeležence pohoda na Triglav)
- ogled kulturnih in naravnih znamenitosti občin Kranjska Gora in Jesenice (za tiste, ki se pohoda na Triglav ne bodo udeležili)

sobota, 5. julij 2003
- pohod od Kredarice na Triglav in naprej do Sedmerih jezer (za udeležence pohoda na Triglav)
- ogled znamenitosti Bleda v sklopu prireditve po Riklijevih poteh (za tiste, ki se pohoda na Triglav ne bodo udeležili)
- družabni večer z glasbeno skupino Avstralskih pet iz Avstralije (za tiste, ki se pohoda na Triglav ne bodo udeležili)

nedelja, 6. julij 2003
- pohod od Sedmerih jezer v Bohinj in odhod z avtobusom na Bled (za udeležence pohoda na Triglav)
- osrednja prireditev Srečanja v moji deželi 2003 na Bledu

torek 8. julij 2003
- tretje tradicionalno srečanje slovenskih izseljencev in Slovencev iz zamejstva v Državnem zboru Republike Slovenije

Kratka zgodovina Srečanj v moji deželi
Od leta 1956 dalje, ko je bil ob obisku številčne delegacije ameriških Slovencev v domovini organiziran prvi izseljenski piknik v Polhovem Gradcu, se slovenski izseljenci vsako leto ob prvem vikendu julija srečajo v domovini. Leta 1988 je bil zadnji izseljenski piknik v Škofji Loki, nato pa se je vodstvo Slovenske izseljenske matice odločilo, da spremeni koncept prireditve. Izseljenski piknik so preimenovali v Srečanje v moji deželi in namesto piknika je prireditev postala predstavitev kulturnega delovanja društev slovenskih izseljencev. Sestavljena je iz raznih prireditev, na katerih Slovencem v domovini predstavijo življenje in delovanje Slovencev po svetu. Obsega likovne razstave, glasbene in športne prireditve, okrogle mize, simpozije, gostovanje izseljenskih kulturnih skupin idr., v to pa se vključuje tudi tradicionalna Poletna šola slovenskega jezika. Temeljni namen srečanja je obojestransko spoznavanje in navezovanje novih stikov. Zaključna prireditev pa je predvsem družabno srečanje s kulturnim programom.