Srečanje v moji deželi 2006

22.06.2006

Letošnje tradicionalno in jubilejno – petdeseto je združenje SIM organizirala v Bohinju – Ukanc, v sklopu hotela Zlatorog. Skupaj z Turističnim društvom Bohinj, Turistično organizacijo Bohinj in hotelom Zlatorog, smo izpeljali kvalitetno prireditev. V slopu kulturnega programa o sodelovali:


godba na pihala, Glasbeno društvo Bohinj

otroška folklorna skupina KD Bohinjska Bistrica

folklorna skupina Žižki, KUD Fran Saleški Finžgar, Črešnovci

MPZ Kredarica, Novi Sad, Srbija

slovensko vokalna instrumentalna skupina Vejica, Zenica, BiH

komorni pevski zbor pri SD France Prešeren, Skopje, Makedonija

pevka ljudskih pesmi Viktorija

pevec domoljubnih pesmi Jože Zgonc

Alexia in Karant orkestra, Izola

harmonikar, Denis Novato, Trst

ženski nonet s harmonikarjem Frangešem, Kočevje

recitator Ivan Cimerman, Ljubljana

Prireditev je povezoval Boris Kopitar, kulturni delavec. Glede na izkušnje, ki jih ima z delom z Slovenci po svetu je kulturni program izpeljal odlično. Goste je poleg predsednika združenja SIM pozdravila tudi županja Bohinja Evgenija Kegel - Korošec, državni sekretar, vodja Urada za Slovence po svetu. Zorko Pelikan, je zaradi zadržanosti v tujini poslal pisne pozdrave, ki ga je prebral Boris Kopitar.
Prvič do sedaj se je zgodilo, da je »Srečanje v moji deželi« bilo povezano tudi z »Izseljensko nedeljo«, ki jo v vseh Slovenskih župnijah organizira Rimokatoliška cerkev Slovenije. V cerkvi, v Bohinjski Bistrici sta nastopila dva pevska zbora skupaj in sicer Pevski zbor dr. France Prešern iz Skopja in Kredarica iz Novega Sada. Župnik, ki je maševal, je ob tej priliki pripravil obsežen nastop o Slovenskem izseljenstvu , kjer je poleg Zveze katoliških duhovnikov, delujočih po svetu, pozitivno ocenil tudi delo Slovenske izseljenske matice.

Slikarska kolonija – Most na Soči 2006

Od 17. do 22. junija 2006 se je deset slikarjev udeležilo slikarske kolonije Mostu na Soči , ki jo je organiziralo združenje Slovenski izseljenska matica.
Udeleženci kolonije:
1. Zoran Karmelič, Hrvaška
2. Nada Dobnik, BiH
3. Stephanie Jakovac, Avstralija
4. Matija Donadič, Hrvaška
5. Irena Schmidt Hribar, Kanada
6. Antonija Konaj, BiH
7. Marija Omerza, Hrvaška
8. Borka Jokič, BiH
9. Davorin Mesič, Hrvaška
10.Vladko Zimmer, Hrvaška

Tehnični organizator slikarske kolonije je bilo Turistično društvo Most na Soči. Eno izmed najstarejših turističnih društev se zaveda povezanosti kraja s kulturo in umetnostjo. Slikarska kolonija slovenskih izseljencev v juniju je po besedah predsednika društva postala nepogrešljiva.
Kolonijo je letos vodila akademska slikarka Jana Dolenc doma iz Mosta na Soči. Odločitev Matice, da kolonijo vodi domačinka je bila pravilna. Ne samo zaradi poznavanja kraja, pač pa tudi zaradi njenega razumevanja čustev do domovine samih udeležence kolonije. Slikarka Jana Dolenc je namreč prav tako del svojega življenja preživela na Nizozemskem.
Udeleženci kolonije so bili nadvse zadovoljni z letošnjo organizacijo kolonije. Po besedah Antonije Konaj iz Sarajeva si bo od vseh kolonij na katerih je sodelovala nedvomno zapomnila prav to. Topel sprejem in prisrčnost sta dala svoj pečat.
Karmelič Zoran iz Hrvaške se je svoje prve likovne kolonije SIM udeležil že pred leti v Lipici. Bil je navdušen. Udeleževal se je še mnogih likovnih kolonij po vsem svetu, vendar pravi, da je bila ta, v Mostu na Soči, do sedaj najlepša.
Stephanie Jakovec iz Avstralije se veseli vsakega obiska v domovini, če pa v tem času lahko še likovno ustvarja, je navdušena. Bila je presenečena nad obiskom razstave del, ki jih je skupaj z soudeleženci ustvarila v času kolonije. 22. junija so slikarji pripravili razstavo del, ki so jih naslikali. Razstava je bila v velikem šotoru osrednje prireditve Noč na jezeru, ki si jo je ogledalo veliko število obiskovalcev.
Ideja, da je razstava del, ustvarjenih na koloniji, predhodnica osrednje prireditve Noč na jezeru se je pokazala kot izredno dobra, kajti malo je razstav, ki si jo na otvoritvi ogleda nekaj sto ljudi, kot je to bil primer v Mostu na Soči.

Izdaja knjige Jože Stražar – Kyohara »Bela ptica se vedno vrača na sever«
Slovenska izseljenska matica je skupaj z Javnim skladom za ljubiteljsko kulturo območne enote Domžale izdala knjigo Slovenskega rojaka, kiparja in slikarja Jožeta Stražarja - Kyohare.
Knjiga je bila predstavljena v četrtek 21. septembra v galeriji Domžale. Zajema štiri desetletja umetniškega ustvarjanje Jožeta Stražarja. V njej so na pregleden način objavljena njegova dela: akril, barvna jedkanica in litografije ter suha igla.
Janez Rogelj, pisec uvodnega teksta o Jožetu Stražarju je skupaj z Anamarijo Stibil - Šajn pripravil razgovor z avtorjem in poudaril, da odsotnost domotožja v delih Jožeta Stražarja ni izjema v likovnih delih izseljencev. Videti je, da so prav upodabljajoče se umetnosti tiste v katerih avtorji ne izžarevajo domotožja. Za razliko od literarnega ustvarjanja, ki je dostikrat prežeto tudi z bolestnim domotožjem, likovniki in deloma tudi glasbeniki lažje prebolijo odsotnost od doma, oz. domovine.
Med Stražarjevo zahvalo Javnemu skladu R Slovenije za kulturne dejavnosti, izpostavi Domžale, je ugotovil, da ga nenehno pozdravljanje in poslavljanje osrečuje.
»Teh štirideset let katere sem preživel na Švedskem me je napolnilo z ustvarjalnim nemirom, ki sem ga prelil v svoje skulpture oz. slike« je številnim obiskovalcem povedal Jože Stražar – Kyohara.