Večer v Divači

datum: 11.04.2007

kategorija: Novice društev - zamejci


Večer v Divači

V soboto 31. marca je bila Divača v znamenju Istre oziroma Pulja. Pomembno slovensko železniško križišče je že dolga desetletja domovanje mnogih železničarjev. Istrska proga se tu začnea in konča v Pulju. Ni goli slučaj, da je Damjana Pezdirc avtorica najnovejše knjige »Kraški zvončki«, bila rojena v Divači, tu preživela otroštvo in mladost, z družino pa je ustvarila svoj novi dom v Pulju. Železnica in vse kar je v zvezi z njo se ji je usidralo v zavest tako močno, da v pesmi z naslovom »Železničarka« govori o nikoli končani ljubezni do vlakov.
Vodstvo Kosovelove knjižnice iz Sežane je storilo prav, da je prevzelo organiziranje desetletnice delovanja Slovenskega kulturnega društva Istra iz Pulja, prav v Divači.
Tople pozdravne besede župana Divače in predstavnika slovenske Izseljenske matice, sta bila dober uvod v bogat kulturni program, ki so ga predstavili mešani Pevski zbor Encijan iz Pulja. Zbor sestavljen v glavnem iz članov društva, je v kratkem času dosegel zavidljivo raven in ima še velike ambicije. Glede na dejstva, da v društvu aktivno delujejo tudi mlade članice glasbenice, kot na primer Božena in Simona Bukovnik na flavti ter Magda Rojnič in Mira Markežić - pevke solistke, smo lahko prepričani, da bomo o tem pevskem zboru še slišali.
Predsednica društva Klaudija Velimirović je opisala kratko, toda nadvse bogato zgodovino aktivnosti slovenskega društva Istra, ki danes šteje štiristo članov. V mestu Pulj po njihovih ocenah živi devetsto Slovencev v celi Istri pa preko 2000.
V zelo kratkem času je Slovensko kulturno društvo izdalo tri knjige in sicer že zgoraj omenjeno knjigo pesmi »Kraški zvončki«, nato poezijo mlade, komaj šestnajstletne članice Barbare Slivar »San u oblaku zvijezda«. Pesmi so napisane v Hrvaškem jeziku, toda po pripovedovanju članov društva ne bo minilo dolgo, ko bo mlada Barbara izdala novo knjigo, to pot v slovenskem jeziku. Tretja, nadvse zanimiva in koristna knjiga avtorja Martina Bizjaka z naslovom Slovenski kulturniki v Pulju – Orel, Štandeker in Rotar. Malokdo ve, da je bil Alojz Orel rojen 1918, angažiran fotograf Istrskih in primorskih pokrajin, rojen v Ljubljani očetu železničarju po rodu Primorcu. Bil je legenda turističnih fotografij Pulja, ustanovil pa je tudi prvi fotoklub v Pulju. Umrl je v Pulju leta 2002. Drugi Štandeker rojen v Gačniku pri Mariboru, je bil dve desetletji gledališki režiser v Istrskem narodnem gledališču v Pulju. Po zaprtju ING v Pulju, leta 1970, je režiral v Virovitici, kjer je leta 1983 umrl. Tretji Slovence Marjan Rotar, je bil rojen v Trbovljah. Je idejni oče in eden od ustanoviteljev Puljskega filmskega festivala, s katerim je mesto Pulj doživelo mednarodno promocijo. Po njegovi smrti, leta 2004, mesto Pulj v njegov spomin, kot ustanovitelju Puljskega filmskega festivala, podeljuje vsakoletne nagrade. Prvi nagrajenec je bil filmski in gledališki igralec Fadil Hadžić.
Večer v Divači je bil ganljiv, nabit s čustvi. Hčerko Damjano Šubic je prišla iz doma ostarelih poslušat njena mati. V spomladanski večer je zadonela pesem Damjane Šubic z Naslovom »Divača«
Slikar Bizjak je ob predstavitvi teh knjig izrekel misel, ki se je usidrala v vse prisotne:
Pišemo zato, da ne bi pozabili. Pozaba je zlo, za ljudi in kulturo.