Slovenščina malo drugače je poletna šola, ki jo na Matici organiziramo od leta 2016. Z dveletnim premorom zaradi covida je letošnja šola že šesta, četrto leto pa je potekala v Murski Soboti, v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti, s katerim zelo dobro sodelujemo.  Med 2. in 8. julijem so se je letos udeležili otroci iz  štirih držav, s Hrvaške, iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Nemčije.

Slovenščino sta poučevali dve učiteljici, začetno skupino Katarina Rebič in nadaljevalno Lea Vrečič Lehner. Likovno umetnost pa je vse skupaj poučevala Natalija Veselič Martinjak.

Od besed k slikanju in kiparjenju

Na naši poletni šoli otroci poleg intenzivnega učenja slovenščine tudi likovno ustvarjajo. Letos so se posvetili risanju s pasteli, voščenkami, barvicami in tudi kiparjenju. Delo je potekalo tako individualno kot tudi v manjših skupinah.

Odkrivanje lepot Prekmurja in Mure

Tretji dan bivanja in pridnega učenja smo naredili premor in smo se iz doma in učilnic podali na odkrivanje lepot Prekmurja. Čolnarili smo po reki Muri, naš prvi postanek je bil na Otoku ljubezni v Ižakovcih, kjer smo si ogledali film o Muri.

Z avtobusom smo nadaljevali pot do rastlinjaka Lušt, kjer pridelujejo veliko paradižnikov. Skoraj smo se skuhali v prostoru za obiskovalce, še oblekli so nas kot marsovce! Seveda zaradi zaščite.

Bilo pa je zelo dobro poskušati različne paradižnike, še posebej, če jih rad ješ. Različnih velikosti, oblik in tudi barv so. Ugotovili smo, da so najbolj sladki majhni rumeni paradižniki!

Plečnikova dediščina v Prekmurju

Pot smo nadaljevali po prelepi ravni pokrajini, pokriti s številnimi pšeničnimi polji. Pripeljali smo se v vas Bogojina, kjer stoji cerkev, za katero je naredil načrt naš priznani arhitekt Jože Plečnik.

Sladka ura v čokoladnici in adrenalinska v doživljajskem parku

Naša naslednja postaja je bila čokoladnica Passero, kjer ročno izdelujejo čokolade in praline zanimivih okusov. Gospa Barbara nam je pokazala postopek priprave pralinejev in seveda smo jih tudi poskusili. Sladko je bilo.

Zadnja postaja na  izletu je bil obisk doživljajskega parka Expano. Na začetku smo si pogledali film o nastanku Prekmurja in v parku preiskušali različne stvari. Kako močno se lahko osredotočimo do pisanja na vodi in virtualnega letenja po Prekmurju z balonom.

Pri likovnem pouku smo veliko ustvarjali. Vse, kar so otroci naredili, smo pokazali na razstavi zadnji dan poletne šole.

Čeprav smo se vsi skupaj, učiteljice in otroci, zabavali,  so bili pri pouku zbrani in resni. Učiteljice so otroke velikokrat pohvalile, da so zelo pridni učenci. Pa ne samo pridni, tudi vljudni in prijazni.

Pester delovni dan

Delovni dan je trajal od pol osmih zjutraj, ko smo vstali, pa do desetih zvečer, ko smo se pokrili z odejo in zaspali. V prostem času smo se igrali športne igre na igrišču, vadili cirkuške veščine in jedli sladoled, spoznali smo tudi Mursko Soboto, ki nam jo je predstavila učiteljica Irena.

Tudi večerjo smo si pripravili sami. Ne verjamete? No, v četrtek zvečer nas v jedilnici niso čakali polni krožniki, ampak na vrtu zakurjen ogenj in posoda s hrenovkami, štručkami kruha, zelenjavo in dodatki.  In kaj smo naredili mi? Spekli smo si hrenovke in naredili slastno večerjo.

Tudi vreme nam je bilo naklonjeno. Če je že moralo deževati, je takrat, ko smo bili v učilnicah, nato pa smo se lahko zabavali na dvorišču, pa tudi prevroče ni bilo.

Nasvidenje ob letu odorej!

Zaključek poletne šole je bil v soboto, 8. julija, ko so prišli starši po otroke.
Veseli, ker vidijo svoje domače, in hkrati kar malo žalostni, ker se je prijeten teden prehitro zaključil.

Ob zaključku poletne šole nas je pozdravil tudi predsednik Združenja SIM dr. Boris Jesih in nam vsem skupaj zaželel lepe počitnice.

Poslovili smo se zadovoljni, da je bilo vse tako kot mora biti in z obljubo, da se prihodnje leto ponovno srečamo!

Besedilo in foto: Jasmina Ilič