Novo leto, nove stare želje, stare težave. Tako bi lahko označili vstop v leto 2023.

132 000 državljanov je brez izbranega osebnega zdravnika. Vrste pred zdravstvenimi domovi so dolge kot Kitajski zid, če uporabimo primerjavo, ljudje čakajo od četrte, pete ure zjutraj, vstajajo sredi noči, da bi, tudi hudo bolni, prišli do svojega zdravnika, kar je sicer njihova ustavna pravica. Tako globoko je po več desetletjih propadanja zdrsnil slovenski zdravstveni sistem, covid pa je to sliko še bolj načel.

Stavkali celo pacienti

Manjka več kot 300 družinskih zdravnikov, situacija zahteva temeljito reševanje in predvsem soočenje s problemom, na kar glasno opozarjajo sami pacienti, ki so prvič v zgodovini Slovenije stavkali.

Vrste čakajočih pred zdravstvenim domom Ljubljana, ki  smo jih v vseh medijih spremljali ves mesec, pa ne pojemajo in spominjajo na neke druge čase v socializmu, le da se je takrat čakalo na hrano in avtomobile .

Dodatek sodnikom sprožil plaz zahtev po višjih plačah

Zdravniki so popustili, zdravniška stavka je bila preklicana. Pač pa se je denar mimo zakona in proračuna kar našel za sodnike in tožilce. Premier je vsem in vsakomur obljubil 600 evrov bruto na mesec. Z dvigom te in minimalne plače pa  je Golob sprožil plaz. Gasilci, policisti, zaposleni v zdravstveni negi – vsi zahtevajo višje plače. Slovenija se je znašla v stavkovnem valu.

S falconom na Dunaj

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je na povabilo svojega avstrijskega kolega na tradicionalni božični koncert na Dunaj odpotovala s falconom, kar je, kar je pri delu javnosti sprožilo pomisleke. A po besedah predsednice državnega zbora vsakdo na vsaki poti pusti ogljični odtis. »Celo če bi potovali s kočijami, se le-temu ne bi mogli povsem izogniti.«

Tretji januarski teden se je začel s sneženjem. Nedelovanje komunalnih služb in tekma na družbenih omrežjih – kdo bo našel več neočiščenih potk … Včasih pa smo prijeli za lopate in … Da ne govorimo o medsosedski pomoči!

Zdravniki za neopredeljene

Večina se nas ne zaveda, kaj pomeni biti reven. V takem svetu je težko razumeti, kaj se dogaja v zdravstvu. Kdo pije in kdo plača? Desettisoči so še vedno brez osebnega zdravnika. Po novem se imenujejo neopredeljeni, v resnici pa ogoljufani, ponižani. A dobili so zdravnike za neopredeljene, odpira se vse več ambulant za neopredeljene. Medtem pa premier opozarja, da 4,5 milijarde javnega denarja, to je denarja davkoplačevalcev, nenadzorovano kroži po sistemu.

Velik del prebivalstva pa se bori z draginjo, predvsem energetsko. Svoje zahteve po višjih plačah so postavili sindikati javnega sektorja, ravnatelji vrtcev in šol, delavci v pravosodju in zdravstveni negi, pa upokojenci in še kdo.

S priznanjem krivde pa se je po 13 letih končalo sojenje ob razvpiti zadevi Balkanski bojevnik.

Sneg za začetek zimskih počitnic

Zadnji januarski teden: kaotičen začetek tedna je znova zaznamoval obilen sneg, ki je, pospremljen z močnim vetrom, nekatere zaselke odrezal od sveta. Pod težo snega je klonila tudi streha novomeškega olimpijskega centra, ki je bil na srečo prazen. Snega pa so se razveselili ga otroci, saj so se začele zimske počitnice – v dveh delih, kot že vrsto let.

Vlada okrepljena s tremi  novimi resorji

Premier Robert Golob je po osmih mesecih le dobil vlado, kot si jo je zamislil ob nastopu mandata, pa mu je načrt prekrižala opozicija z zahtevo po referendumu. DZ je s 55 glasovi za potrdil prenovljen ministrski zbor, okrepljen s tremi novimi resorji. Priseglo je 9 ministrov, od tega 3 novi. Alenka Bratušek za infrastrukturo, Dario Felda za vzgojo in izobraževanje  in Simon Maljevac za solidarno prihodnost.

Blanka Markovič Kocen