Gorenjska regija obsega severozahodni del Slovenije. Obiskovalcem ponuja čudovito naravno in kulturno dediščino. Je izredno raznolika regija, saj ima alpske doline, gore, jezera, večja in manjša mesta ter skrite vasice, soteske, gorske grape in slapove. Velik del Gorenjske regije obsegajo Julijske Alpe, večina Julijcev sodi v Triglavski narodni park, kjer je najvišji vrh Triglav, tudi najvišji vrh Slovenije in slovenski državni simbol upora proti pokristjanjevanju. Na severnem delu, kjer Gorenjska meji na Avstrijo, sta dve gorski verigi: Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe

Pokrajina sodi med gospodarsko najrazvitejše predele Slovenije z močno in raznovrstno industrijoobrtjo in turizmom, tako poletnim kot zimskim. V kmetijstvu izstopa živinoreja in poleg nje izkoriščanje gozdov. Gorenjska statistična regija je z 2.137 km2 šesta največja. V njej je leta 2021 živela desetina prebivalcev Slovenije.

Privlačna mesta z zanimivimi mestnimi jedri

Jezersko je izhodišče za pohodniške vzpone v Kamniško Savinjske Alpe. Gorenjska regija ima več mest z zanimivim mestnimi jedri. Najbolj privlačni mesti sta Kranj in Škofja Loka, ki leži zahodno od Ljubljane. Škofja Loka je znana predvsem po Škofjeloškem gradu in starem mestnem jedru. Največje mesto v Gorenjski regiji je Kranj. Je gospodarsko, trgovsko, prometno, izobraževalno in kulturno središče Gorenjske. Tržič in Radovljica sta manjši mesti, ki imata prav tako zanimivi stari mestni jedri. Brezje na Gorenjskem pa so priljubljen romarski kraj slovenskih kristjanov. 

Blejski in bohinjski biser

Iznad gladine Blejskega jezera se dviga edini pravi otok v Sloveniji, ki vabi na enkraten družinski izlet. Šestkilometrska pot okoli Blejskega jezera je ravno prav dolga za lažjo rekreacijo, na primer sprehod ali vožnjo s kolesom. Bohinjsko jezero je odlična destinacija za družinski izlet, saj nudi raznolike aktivnosti po vseh okusih. Jezero je največje stalno in naravno jezero v Sloveniji s površino 3,3 km2. Dolgo je preko 4 km, široko kilometer in globoko do 44,5 m. Jezerska voda je v poletnih mesecih primerna za plavanje in veslanje.

Radovljiška graščina – dom čebelarstva na Slovenskem

Čebelarski muzej v prvem nadstropju Radovljiške graščine je nedvomno najbogatejši muzej, ki  prikazuje večstoletno in svetovno znano tradicijo čebelarstva v Sloveniji. Zbirko Čebelarskega muzeja sestavljajo tri ključne teme, ki zaznamujejo naše čebelarjenje: zgodovina čebelarjenja na Slovenskem s svetovno znanimi čebelarji, poslikane panjske končnice in avtohtona rasa čebele, kranjska sivka.

Slovenski vršaci

Dolina Vrata iz osrčja Julijskih Alp vodi do vznožja Triglavske severne stene slovenskega višinskega rekorderja Triglava. Je največja ledeniška preoblikovana dolina na severni strani Julijskih Alp, ki se razteza od Mojstrane do vznožja severne stene. Na poti pridemo najprej do dveh slapov s skupnim imenom Peričnik.

Srečanje s Kekcem, Pehto in Brincljem

V Kekčevi deželi vam bodo pokazali rov, ki pelje v to pravljično deželo. Kekec vam bo postregel s pastirsko malico, teta Pehta vam bo povedala nekaj skrivnosti o zdravilnih zeliščih in pokazala novo drčo z njene podstrehe. Z malce sreče boste srečali tudi Bedanca, ki je letos po pripovedovanju sodnika Vitranca postavil ducat novih, izjemno nevarnih in prepovedanih pasti. Brincelj vas komaj čaka, da vam pove, kako je ukanil besnega Bedanca. Otroci bodo navdušeni nad nepozabnim izletom.

Blejsko jezero

Čebelarski juzej Radovljica
Kekčeva dežela