V hitrem tempu življenja pogosto pozabljamo na t. i. jedi »na žlico«, ki pa so še vedno nadvse priljubljene in dobrodošle na družinski mizi kjerkoli po Sloveniji. Gre za zdrav obrok, ki ga gospodinje praviloma pripravljajo za glavno jed, pogosto pa ob njej postrežejo še s kako domačo sladico.
Primerno gobarski sezoni, ki je letos izdatna, smo za predstavitev izbrali gobovo mineštro, recept pa nam je zaupala notranjska gospodinja Vesna Šen Slabe.
Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo na kocke narezan korenček in krompir, medtem pa en krompir naribamo, saj ta pripomore k temu, da se juha nekoliko zgosti. Dodamo na rezine narezane jurčke, če so ti sveži, nič pa ne bo narobe, če uporabimo zmrznjene ali posušene.
Vse skupaj prepražimo, dodamo sol, timijan, malo pora in lovorjev list, zalijemo z vodo in kuhamo približno pol ure. Odvisno od želja jedcev lahko dodamo še malo smetane za kuhanje, servirano pa posujemo z malo peteršiljčka.
Naj mineštra zadiši tudi na vaši mizi!
Blanka Markovič Kocen
Foto: Vesna Šen Slabe

